Clicky


Value Engineers lanceert e-CMR app

Value Engineers lanceert e-CMR app
06-11-2015 11:43 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Startup Value Engineers lanceert op dinsdag 10 november tijdens de ICT & Logistiek-beurs (Jaarbeurs, Utrecht) de e-CMR app binnen Google Play, een app voor de digitale vrachtbrief. Deze gratis te downloaden app is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP).

Met deze app is het mogelijk om beter data uit te wisselen binnen de vervoersketen voor het containerproces. De app wordt doorontwikkeld voor andere soorten van vervoer. Met de lancering van deze app versterkt Value Engineers de al lopende initiatieven op dit gebied, onder meer van TLN en Beurtaartadres/Transfollow.

Geld verdienen met de vrachtbrief

In de app kan worden geregistreerd of ritten vol of leeg zijn. Daardoor wordt het dus mogelijk de beladingsgraad te volgen en ook te verhogen. Door slim data te delen over bijvoorbeeld lege containers is het interessant voor kleine en middelgrote transportbedrijven om deze app toe te passen in het dagelijks gebruik. Doel is dat de vrachtbrief geld op gaat leveren voor transportbedrijven in plaats van geld kosten.    

Gevaarlijke stoffen volgen

Ook is het mogelijk om te registreren welke gevaarlijke stoffen er in de container zitten. Binnen de app kunnen de ADR codes worden meegegeven op de vrachtbrief. Zo is bekend welke goederen er vervoerd worden. Door deze data te combineren met Google-technologie, is inzichtelijk welke routes gevolgd worden. Daarmee zijn vervoerspatronen te ontdekken. Door hieraan nieuwe functionaliteiten te koppelen, kan het vervoer van deze stoffen nog veiliger gemaakt worden.

Meer gemak voor de chauffeur

En passant wordt het voor de chauffeur ook nog eens makkelijker om zijn vrachtbrief in te vullen. De doelstelling in de ontwikkeling was om een intuïtief en gebruiksvriendelijk papierloos invulproces voor de chauffeurs te realiseren met toepassing van Google-technologie. Dat is gelukt. Via ‘gebruik huidige locatie’ bijvoorbeeld bij de overdracht van de goederen. En met de integratie van Streetview kan de chauffeur eenvoudig zien hoe het eruit ziet op de laad- en loslocatie.    

Interessant voor charterbedrijven en vrije rijders

Deze app is interessant voor planners van kleine en middelgrote transportbedrijven die veel werken met charters. Zij kunnen via een website of koppeling met hun planningssysteem heel gemakkelijk transportopdrachten naar hun chauffeur sturen. Die hoeft alleen een Android telefoon of tablet op zak te hebben.

Ook voor ‘vrije rijders’ is deze app een uitkomst. Zij kunnen hun vrachtbrief in de app maken en elektronisch laten tekenen op het beeldscherm. Door deze vervolgens uit te printen op een boordprinter, kunnen ze klantgerichter werken. Ook kunnen ze feedback geven aan de afzender en ontvanger via smileys (Likert-schaal). Dit is nadrukkelijk een aanzet om van de chauffeur een ambassadeur te maken.

Verdere ontwikkelingen

De e-CMR app is ontwikkeld door Value Engineers in samenwerking met Geosolutions/Freebility. Gerard van Zuilen, directeur van transportbedrijf Gevezet is blij met deze nieuwe manier van werken. Hij combineert de informatie uit zijn telematicasysteem en past de e-CMR app toe bij zijn charters: "Voor mijn eigen rijders heb ik perfect inzicht in hun rijgedrag. Daarmee bespaar ik geld op brandstof- en onderhoudskosten. En via een website kan ik heel eenvoudig transportopdrachten naar mijn charter-chauffeurs sturen."

Value Engineers ontwikkelt de app door zodat deze toe te passen is binnen andere vervoersscenario’s (o.a. gekoeld transport). Ook worden er API’s ontwikkeld zodat transportbedrijven deze app gemakkelijk kunnen koppelen aan het TMS planningssysteem.