Clicky


Ruim 40 verdachten gepakt voor mensensmokkel

Ruim 40 verdachten gepakt voor mensensmokkel
09-11-2015 11:24 | Controles | auteur Redactie [FE]

HAZELDONK (ANP) - De marechaussee heeft sinds het opschroeven van mobiele controles half september 41 verdachten van mensensmokkel opgepakt. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) die maandag op werkbezoek was bij zo´n mobiele controle van de marechaussee op de grensovergang Hazeldonk tussen België en Nederland.

Het gaat om zo'n zeven aanhoudingen per week, een verdubbeling sinds de intensivering van de controles. Die verdubbeling van de vangst is volgens Dijkhoff belangrijk: "We moeten mensensmokkelaars zo hard mogelijk aanpakken.´´

De extra controles zijn om een beter inzicht te krijgen in de mensensmokkel in Nederland. Daarmee kan deze ,,ernstige'' vorm van criminaliteit beter bestreden worden, aldus de marechaussee.

De extra inspanningen zijn een direct gevolg van de verhoogde instroom van vreemdelingen in Nederland. De marechaussee controleert sinds 17 september extra steekproefsgewijs op de weg, op vliegvelden, internationale treinen en op het water.

Maandagochtend halen motorrijders van de marechaussee personenauto´s, busjes, touringcars en vrachtwagens van de weg die vanuit België Nederland in willen. Ze worden naar de parkeerplaats in Hazeldonk geleid, waar ze worden gecontroleerd.

In een oude Ford Mondeo met Frans kenteken blijkt een gezin met zijn zessen te zitten gepropt. Ze komen uit Kazachstan. Uit navraag blijkt dat het gezin eerder een verblijfsstatus in Polen had, maar dat die niet meer geldig is. Ze willen nu asiel in Nederland aanvragen.

De marechaussee heeft ze met hun auto meegenomen naar hun kantoor in Eindhoven. Daar wordt het verhaal gecheckt. Als het klopt, worden het gezin doorverwezen naar een aanmeldcentrum.

De marechaussee wist tijdens de controle ook nog een gezocht persoon aan te houden. De actie is inmiddels afgelopen.

In totaal zijn er dit jaar tot 1 november 157 vermoedelijke mensensmokkelaars opgepakt. De marechaussee onderschepte die periode ook 631 illegalen.

Sinds de intensievere controles in september hebben al 2793 mensen asiel aangevraagd, die daarbij in beeld kwamen. Vorig jaar waren dat er over het hele jaar een stuk minder: 1124.

Dijkhoff zei maandag ook nog dat er afgelopen week 1800 asielzoekers naar Nederland zijn gekomen. De laatste week van oktober waren dat er 1700.(ANP)