Clicky


Rutte: door met Belastingplan zonder oppositie

Rutte: door met Belastingplan zonder oppositie
13-11-2015 16:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat zonder oppositiepartijen verder met het nieuwe Belastingplan. Premier Mark Rutte maakte dat vrijdag bekend op zijn wekelijkse persconferentie. Dat betekent dat er vooraf geen akkoord wordt gesloten met de oppositie.

Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig, omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zal het plan zoals dat tot nu toe op tafel lag, wijzigen. In het aangepaste plan zullen zoveel mogelijk maatregelen worden verwerkt om tegemoet te komen aan de wensen van de oppositie.

Het kabinet onderhandelde nog met christelijke partijen over een akkoord. Maar die wensen liepen zo ver uiteen dat ze niet allemaal verenigbaar zijn, zei Rutte. "We weten wat bepaalde partijen willen.'' Het gaat onder meer om meer 'vergroening', voordeel voor ouderen, voor alleenverdieners en voor het bedrijfsleven.

Rutte beaamde dat er geen garanties zijn dat er uiteindelijk genoeg politieke steun is in de Eerste Kamer. Maar hij proeft ook bij de oppositie een brede wens voor de lastenverlichting van 5 miljard. Met dit plan probeert het kabinet volgens hem "op een nette, fatsoenlijke wijze de wensen van de partijen te honoreren''.

Het kabinet paait de partijen door 200 miljoen extra uit te trekken voor kinderbijslag en kinderopvangtoeslag, lasten voor ouderen structureel met 100 miljoen te verminderen, de ondersteuning van ouderen met een gehandicapt kind "fors'' te verhogen en te schuiven met de energiebelasting voor gas en elektriciteit om de uitstoot van CO2 te verminderen. Om dit te dekken gaat de accijns op shag omhoog en komt er een ,,iets geringere'' tariefsverlaging in de tweede en derde schijf van de inkomstenbelasting.

ChristenUnie en SGP hebben al laten weten niet in te kunnen stemmen met dit voorstel van het kabinet. Het CDA bestudeert het plan, maar de partij lijkt redelijk positief te zijn.

De Tweede Kamer zou komende dinsdag over het Belastingplan stemmen. Het is aan de Tweede Kamer om het debat over het plan eventueel nog te heropenen.