Clicky


Export bloemen en planten blijft groeien

Export bloemen en planten blijft groeien
17-11-2015 19:09 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AALSMEER (ANP) - De stijging van de export van Nederlandse bloemen en planten zet door, ondanks de teruglopende afzet in Duitsland, Rusland en Oostenrijk. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie VGB.

Vooral het afzetverlies in Duitsland, de grootste afnemer van bloemen en planten uit Holland, tikt hard aan. Dit jaar tot en met oktober daalde de export naar onze oosterburen met 4 procent tot 1,35 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar was nog sprake van een stijging met 5 procent.

VGB-directeur Robert Roodenburg kan nog niet precies de vinger op de zere plek leggen. "Er zijn twee mogelijke oorzaken: de consumenten kopen minder of er gaan meer bloemen naar Duitsland buiten Nederland om'', zegt hij.

Exportwaarde

Tegenover de dalers stonden stijgers, waaronder het Verenigd Koninkrijk. De export naar deze na Duitsland grootste afnemer steeg met 15 procent naar 781 miljoen euro.

De totale exportwaarde tot en met oktober kwam uit op 4,7 miljard euro, 3 procent meer dan een jaar geleden. Volgens VGB is de stijging voor een groot deel te danken aan de spreiding van de Nederlandse export over een groot aantal landen buiten Europa. Dat zijn er ruim honderd.

Hogere afzet

Dit jaar zijn het de bloemen die zorgen voor een hogere afzet, met een stijging van de exportwaarde van 6 procent tot 2,9 miljard euro. Planten blijven achter met een daling van 3 procent naar 1,8 miljard euro.

Vorig jaar klom de exportwaarde van planten juist en bovendien sterker dan die van bloemen, respectievelijk 5 procent en 2 procent.