Clicky


Justitie Frankrijk bevestigt dood Adelhamid Abaaoud

Justitie Frankrijk bevestigt dood Adelhamid Abaaoud
19-11-2015 13:37 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

PARIJS/BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - De Belgische extremist Abdelhamid Abaaoud is woensdagmorgen gedood bij een inval door de Franse politie in een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis. Dit is donderdag door de Franse autoriteiten bevestigd. Zijn lichaam is geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken. Abaaoud is genoemd als drijvende kracht achter de aanslagen van vrijdag. Hij zou die in zijn woonplaats, de Brusselse deelgemeente Molenbeek, hebben beraamd.

Abaaoud was behalve bij de aanslagen in Parijs ook betrokken bij andere aanslagplannen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve speelde hij een rol bij vier van de zes aanslagen die Frankrijk sinds het voorjaar van dit jaar heeft weten te voorkomen. Cazeneuve noemde onder meer de verijdelde aanslag in de hogesnelheidstrein Thalys vanuit Amsterdam naar Parijs en die op een kerk in de Franse plaats Villejuif.

De Franse premier Manuel Valls heeft donderdag gewaarschuwd dat terroristen ook met chemische en bacteriologische wapens kunnen toeslaan. Hij laat de noodtoestand naar aanleiding van de terroristische aanslagen van afgelopen week met drie maanden verlengen. Grote bijeenkomsten op straat naar aanleiding van de klimaattop in Parijs (30 november tot 11 december) zijn niet toegestaan.

In Brussel zijn donderdag weer huiszoekingen gedaan die verband houden met de plegers van de aanslagen van afgelopen vrijdag in Parijs. De politie deed invallen op negen adressen. Er werden negen mensen aangehouden.

In Italië zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen, vooral in Rome en Milaan, na een waarschuwing van de Amerikaanse FBI dat er vijf mensen met Arabische namen en terreurplannen rondlopen. In Duitsland wordt onderzocht welke dreiging precies over de wedstrijd Duitsland - Nederland dinsdag in Hannover hing. De oefenwedstrijd ging op het laatste moment niet door. De baas van het Duitse OM Peter Frank onderzoekt de terreurdreiging.