Clicky


Zweden sluiten Nederlandse snoepfabriek Lonka

Zweden sluiten Nederlandse snoepfabriek Lonka
20-11-2015 13:54 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DIEREN (ANP) - De snoepfabriek van Lonka in Dieren wordt mogelijk eind volgend jaar gesloten. De Zweedse eigenaar Cloetta wil de productie verplaatsen naar zijn productievestiging in Levice, Slowakije. Daardoor dreigen 34 werknemers van de fabriek in de Gelderse plaats hun baan kwijt te raken.

Het beursgenoteerde Cloetta is pas sinds juli van dit jaar eigenaar van Lonka, dat fudge, nougat en chocolade produceert. De Zweden kochten het Nederlandse familiebedrijf voor bijna 32 miljoen euro. Naast Dieren heeft Lonka ook een fabriek in Roosendaal met circa tachtig werknemers. Die blijft open.

Cloetta wil Dieren sluiten om kosten te besparen, meldde het bedrijf vrijdag. Vanaf 2018 wordt gerekend op een jaarlijkse besparing van zeker 3,5 miljoen euro.

Het Zweedse zoetwarenconcern verkoopt wereldwijd in vijftig landen zijn producten en voert in ons land bekende merken als Sportlife, Red Band, Venco en King. Cloetta draaide vorig jaar een omzet van 5,3 miljard Zweedse kroon (circa 572 miljoen euro). Lonka was in 2014 goed voor een omzet van 34 miljoen euro