Clicky


Daders houden zich nog schuil in hotel Mali

Daders houden zich nog schuil in hotel Mali
20-11-2015 20:53 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BAMAKO (ANP/RTR) - Speciale eenheden van het Malinese leger zijn nog steeds bezig met het overmeesteren van militanten in een hotel in de hoofdstad Bamako. De aanvallers houden zich schuil op de bovenste verdiepingen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid gezegd.

"De aanvallers hebben geen gijzelaars meer. Ze hebben zich verschanst op de bovenste verdiepingen. Ze zijn alleen met leden van het Malinese leger, die proberen ze te overmeesteren," aldus woordvoerder Amadou Sangho. Zeker twee militanten zijn gedood door het leger. Hoeveel extremisten er nog in het hotel zijn, is niet duidelijk.

VN-blauwhelmen hebben in het Radisson Blu-hotel in de Malinese hoofdstad Bamako zeker 27 lichamen zien liggen. Het gaat volgens persbureau Reuters om voorlopige aantallen, het hotel wordt verder doorzocht.

De radicale islamitische beweging al-Mourabitoun heeft de aanslag samen met al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) uitgevoerd. Dat heeft de terreurgroep gezegd. Al-Mourabitoun, dat de aanslag eerder op de dag al had opgeëist, is gelieerd aan terreurbewegeing al-Qaeda en komt uit het noorden van Mali. De beweging wordt vooral gevormd door Toearegs en Arabieren.

Volgens lokale media lieten de gijzelnemers mensen vrij die uit de Koran konden citeren. Bij de bestorming schreeuwden de terroristen "Allahu akbar". De groepen hielden ongeveer 170 personen vast, onder wie mensen uit Turkije, China, India en Amerika. Een Belgische diplomaat is om het leven gekomen bij de aanslag.

Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag waren er geen Nederlandse militairen ondergebracht in het hotel. Nederlandse militairen nemen deel aan de VN-Missie in het Afrikaanse land, MINUSMA. De meeste militairen zijn gelegerd in de noordelijke stad Gao. Een klein aantal is werkzaam op het hoofdkwartier van de VN-missie in Bamako. Ook zijn er enkele tientallen politietrainers en een klein aantal civiele deskundigen voor onder meer de ontwikkeling van de rechtsstaat op missie in het land.