Clicky


Megafusie farmaceuten Pfizer en Allergan

Megafusie farmaceuten Pfizer en Allergan
23-11-2015 14:30 | Financieel | auteur Redactie [FE]

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Pfizer en branchegenoot Allergan gaan samen. De transactie heeft een waarde van 160 miljard dollar (ruim 150 miljard euro) en leidt tot 's werelds grootste farmacieconcern. Het is de grootste deal in de farmaceutische industrie ooit.

Het fusiebedrijf zal verdergaan onder de naam Pfizer. Bronnen meldden eerder al dat een combinatie van de twee bedrijven nabij was. Pfizer is vooral bekend van Viagra en Allergan is de producent van Botox. De gezamenlijke jaaromzet bedraagt circa 60 miljard dollar.

Het samengaan wordt geheel in aandelen afgehandeld en moet in de tweede helft van volgend jaar worden afgerond. De aandeelhouders van Pfizer hebben overigens de optie om contanten te krijgen in ruil voor de stukken die ze bezitten. Daarmee is een bedrag gemoeid van maximaal 12 miljard dollar.

De transactie wordt unaniem gesteund door de raden van bestuur van beide bedrijven. De aandeelhouders van Pfizer zullen 56 procent bezitten van de nieuwe onderneming en die van Allergan 44 procent.

De topman van Pfizer, Ian Read, komt aan het roer te staan van het nieuwe farmacieconcern. De bestuursvoorzitter van Allergan, Brent Saunders, wordt operationeel directeur en president van het gecombineerde bedrijf, dat een beursnotering krijgt op Wall Street. Het nieuwe Pfizer zal juridisch gevestigd zijn in Ierland waar Allergan is gehuisvest om zo te kunnen profiteren van de lage belastingdruk. Het wereldwijde hoofdkantoor komt in New York.

De fusie moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse en Europese autoriteiten en de aandeelhouders. Pfizer is verder ook producent van onder meer de cholesterolremmer Lipitor, terwijl Allergan ook fabrikant is van het alzheimer-middel Namenda.

Pfizer nam eerder dit jaar nog medisch bedrijf Hospira over voor 17 miljard dollar. Het huidige Allergan ontstond door de fusie van Allergan en Actavis ter waarde van ruim 70 miljard dollar. De wereldwijde farmaceutische industrie is de laatste tijd volop in beweging omdat farmaceuten willen groeien door middel van overnames en fusies en op die manier toegang willen krijgen tot nieuwe geneesmiddelen.