Clicky


Werkgelegenheid in industrie stijgt verder

Werkgelegenheid in industrie stijgt verder
01-12-2015 09:47 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER (ANP) - De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie nam in november in een iets lager tempo toe dan in oktober. Het afvlakken van de ordervolumes uit binnen- en buitenland werd gecompenseerd door een verdere stijging van de werkgelegenheid, tot het hoogste niveau sinds april 2011. Ook een hogere productie droeg positief bij.

De Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maakte dinsdag bekend dat haar graadmeter voor de bedrijvigheid daalde van 53,7 naar 53,5. Een stand boven 50 duidt op groei, een lager cijfer staat voor krimp.

In oktober was de werkgelegenheid in de sector al het hoogst sinds mei 2011. "De aanname van meer personeel maakte het bedrijven mogelijk achterstanden weg te werken.'' De levertijden namen ondanks de hogere productie verder toe. Volgens Nevi is dat een teken dat er nog veel werk in de pijplijn zit.

Het aantal nieuwe orders steeg opnieuw, voor de negenentwintigste maand op rij. De toename was echter wel de geringste in die periode. Bedrijven met een sterkere orderontvangst repten van een sterke marktvraag en een verbetering van het consumentenvertrouwen, terwijl andere bedrijven vooral zagen dat klanten minder investeerden.

Nevi houdt er rekening mee dat de graadmeter volgend jaar lager uitpakt, nog afgezien van de effecten van "politiek-economische ontwikkelingen'' en wellicht een lichte daling van de ordervolumes. "Ondernemers doen er goed aan hun investeringen beperkt te houden en flexibel te zijn met de inzet van personeel''.