Clicky


Vrachtwagens in Finland mogen hoger en zwaarder

Vrachtwagens in Finland mogen hoger en zwaarder
07-06-2013 10:29 | Buitenland | auteur de redactie
HELSINKI - De regering van Finland heeft op 6 juni besloten om de maximaal toelaatbare massa(MtM) voor vrachtwagen te verhogen. De regering neemt deze maatregel om het logistieke concurrentievermogen in Finland te verbeteren.

Daarnaast wil Finland hiermee de transportkosten verminderen tot een niveau van het Europese vasteland. Door de lange afstanden zijn de transportkosten in Finland hoger dan in veel andere landen. Volgens het Fins Agentschap Vervoer zal deze maatregel een fikse besparing opleveren.

Ook de CO2 uitstoot zou door deze maatregel met twee procent per jaar afnemen.

De maximale toegestane hoogte van een voertuig zal toenemen van 4,2 meter tot 4,4 meter en de maximaal toelaatbare massa van 60 ton tot 76 ton.

Tijdens een vijfjarige overgangsperiode zullen de huidige voertuigen worden toegestaan om 76 ton te vervoeren. De voorwaarde hiervoor is echter dat de voertuigen voldoen aan de veiligheidsvoorschriften die gelden voor het uitvoeren van een zwaardere massa.

De Finse regering heeft een budget van 55 miljoen euro uitgetrokken voor herstel van wegen en het verbeteren van logistieke verkeersknooppunten. Daarnaast zullen de bruggen in Finland stuk voor stuk onder de loep genomen worden om te kijken of zij geschikt zijn voor de zwaardere vrachtwagens.

De nieuwe maatregel treedt in werking op 1 oktober 2013.

Auteur: E. van der Wal-de Vries