Clicky


De politie, het zal je klant maar wezen!

De politie, het zal je klant maar wezen!
10-06-2013 17:34 | Overtredingen | auteur de redactie
BREDA - Een voorwaardelijke boete. Zo kwam een koeriersbedrijf uit Bergen op Zoom vandaag met de schrik vrij bij de economische politierechter in Breda. Het begon allemaal met verwarring tussen de termen lading en laadvermogen.

Het jonge koeriersbedrijf timmert goed aan de weg en heeft in de vijf jaar van haar bestaan al verschillende belangrijke opdrachtgevers binnengehaald. Het echtpaar dat aan het roer staat, wil zich ook strikt aan de regels houden. Ze plozen alles goed uit via het internet. Zo lang we niet meer dan vijfhonderd kilo vervoeren, komen we niet in de problemen, dachten ze. Tot ze een bus kochten waarvan het laadvermogen 1200 kilo was. Want al vervoer je er een pak suiker van een kilo in, je moet voor die bus óf een vergunning hebben voor het vervoer van goederen, óf het kenteken laten veranderen naar 500 kilo.

Zo ging het koeriersbedrijf tijdens een controle op 21 augustus op de A58 bij Rilland alsnog op de bon. Het bedrag van 1740 euro lag de jonge ondernemers zwaar op de maag. Vandaar dat ze hun verhaal wilden doen in de rechtbank.

De officier van justitie was graag bereid om de boete om te zetten naar een geheel voorwaardelijke boete. "Omdat het echtpaar er alles aan gedaan heeft om herhaling te voorkomen", was de officiële lezing.

Politie en OM als klanten
Maar diep in zijn hart speelde er wellicht nog wat anders mee. Het koeriersbedrijf heeft de politie en het openbaar ministerie als klant. De strenge screening van deze klanten had niet uitgewezen dat er iets mis was in de papieren. De politierechter matigde de straf nog wat naar 500 euro geheel voorwaardelijk. De opluchting bij de jonge ondernemers was groot.

Auteur: Ina Kuik