Clicky


Raad van State: Transportbedrijf moet boete van 33.000 euro betalen

Raad van State: Transportbedrijf moet boete van 33.000 euro betalen
12-06-2013 15:12 | Overtredingen | auteur de redactie
DORDRECHT - Ruim drie jaar verder en nu weer terug bij af. De Raad van State heeft vandaag geoordeeld dat een transportbedrijf uit de gemeente Molenwaard de opgelegde boete van € 33.000 vanwege het overtreden van de rijtijdenwet, alsnog moet betalen.

Op 18 februari 2010 legde de minister het bedrijf een boete op. Het ging om 25 overtredingen van de rijtijdenwet maal € 1320, totaal € 33.000. De inspectie constateerde in alle gevallen een verschil tussen de tachograafschijf en de door de chauffeur genoteerde kilometerstand. Het bedrijf was het niet eens met de boete en tekende bezwaar aan. Het bezwaar werd in september van datzelfde jaar door de minister ongegrond verklaard.

Het bedrijf liet het er niet bij zitten en tekende beroep aan bij de rechtbank in Dordrecht. De transporteur voerde aan dat het onredelijk was om van een werkgever te verwachten dat hij alle kleine verschillen tussen schijf en registratiebladen zou kunnen opmerken en corrigeren. Dat kost veel te veel tijd, zo stelde het bedrijf. De rechtbank gaf het bedrijf deels gelijk, tenminste wat betreft de hoogte van de boete. Het bedrag werd gematigd naar € 17.500.

De ondernemer was nog niet tevreden met deze matiging. Maar het oordeel van de rechtbank was ook tegen het zere been van de minister. Beide partijen troffen elkaar op 22 mei voor de behandeling van het hoger beroep bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het transportbedrijf had dat wellicht beter niet kunnen doen. De Raad van State gaf de minister volmondig gelijk. De werkgever, ongeacht de tijd die ermee gemoeid is, heeft de plicht om alle tachograafschijven te controleren. De verschillen tussen de schijven en de formulieren, tussen de 3 en 64 kilometer, zijn niet zo klein dat het bedrijf dit niet verweten kan worden.

Daarnaast, zo stelt de Raad van State, bewijst een dergelijk verschil niet dat het gaat over kortdurende overschrijdingen van de rust- en rijtijdenwet. Het kan ook zijn dat de extra gereden kilometers zijn afgelegd in verband met het laden en lossen van goederen. In dat geval gaat het om veel ernstigere overtredingen van de wet.

De Raad van State heeft de uitspraak van de rechtbank Dordrecht vernietigd. Dat betekent dat het transportbedrijf terug bij af is en alsnog de oorspronkelijke boete van € 33.000 moet ophoesten die door de minster in eerste instantie is opgelegd.

Auteur: Ina Kuik