Clicky


Deloitte: Vrachtvervoer aan vooravond van grote veranderingen

Deloitte: Vrachtvervoer aan vooravond van grote veranderingen
13-06-2013 10:06 | Transport | auteur de redactie
ROTTERDAM - De ongekende hoeveelheden data die beschikbaar zijn en de in hoog tempo veranderende technologieën bieden de transportsector, zowel vrachtvervoer als het openbaar vervoer, ongekende kansen. Dit blijkt uit een internationaal rapport van Deloitte 'Digital Age Transportation' waar vanavond tijdens het Nationaal Transport Diner door de top van de vervoerssector over wordt gediscussieerd.

In de huidige maatschappij heeft iedere persoon op ieder moment toegang tot informatie. Juist dit gegeven biedt mobiliteit in Nederland veel kansen om het bestaande transportnetwerk veel efficiënter en gebruiksvriendelijker te maken.

"Denk hierbij aan het gebruiken van het netwerk, je kunt door alleen maar gebruik te maken van de locatie van personen op vrij eenvoudige wijze vraag en aanbod, ongeacht tijd en plaats, op elkaar afstemmen", aldus Frank de Bont, partner bij Deloitte en verantwoordelijk voor het segment Transport.

"Uit het rapport blijkt dat de mogelijkheden reeds nu voorhanden zijn om de reiziger of vracht heel gemakkelijk van punt A naar B te brengen, rekening houdend met de voorkeuren en mogelijkheden van de reizigers of vervoerder."

Om te komen tot een digitaal transportsysteem moet wel alle beschikbare informatie makkelijk en geïntegreerd beschikbaar worden gemaakt voor de reizigers. "Transport is nu eenmaal niet alleen personen of goederen van de ene naar de andere plek vervoeren", vervolgt De Bont.

"Om de keuzes van bijvoorbeeld reizigers te kunnen begrijpen en snel beslissingen te laten nemen, moet hij kunnen beschikken over real-time rapportage van verkeerssituaties, inclusief prognoses. Alleen dan kan voor de snelste en meest voordelige wijze van reizen gekozen worden."

Er ontstaan reeds initiatieven op het gebied van slimme mobiele communicatieoplossingen, zoals apps in combinatie met social media, die hun systemen koppelen aan de denkkracht van innovatieve bedrijven in de automotive sector. Naast innovaties van compleet nieuwe diensten wordt er ook gewerkt aan oplossingen voor beter benutten, allen gebruikmakend van big data.

Uit het rapport blijkt dat de uitdaging voor met name de overheid nu is om concrete stappen te nemen die de sector daadwerkelijk naar een digitaal transportsysteem brengen. Dit betekent onder andere antwoord te vinden op vragen als: Zijn er bestaande wetten die moeten worden gewijzigd of bijgewerkt om aan de nieuwe realiteit te voldoen? Hoe kan de publieke sector het beste halen uit de vele mogelijkheden van innovatie, maar ook voldoen aan de eventuele wetgeving over zaken als privacy en dynamische prijsstelling?

"De overheid in samenwerking met zowel de vrachttransport- als de openbaar vervoersector heeft nog wat stappen te zetten", meent De Bont. "Naast het mogelijk maken op technologisch gebied en het aanpassen van wet- en regelgeving laat het rapport zien dat er andere manier van denken moet worden doorgevoerd als het over mobiliteit gaat. Niet het middel maar de persoon moet centraal staan."

Het negende Nationaal Transportdiner brengt bestuurders van personen- en goederenvervoer, brancheorganisatie, politiek en ambtelijke top bij elkaar aan tafel. Het thema van het diner dit jaar is 'beter benutten'. Hierbij kijken we naar de kansen van een open ICT platform bij zowel goederen- als personenvervoer.