Clicky


Wat betekent schaarste op de markt van prime-vastgoed voor logistiek vastgoed?

Wat betekent schaarste op de markt van prime-vastgoed voor logistiek vastgoed?
09-12-2015 10:24 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - In alle Europese vastgoedsectoren is er schaarste aan beleggingsproduct. De concurrentie is hevig met dalende rendementen tot gevolg. Wat is het gevolg hiervan op logistiek vastgoed?

Aan het einde van het derde kwartaal kwamen beleggingen in Europees logistiek en industrieel vastgoed uit boven de € 13 miljard. Hoewel dit cijfer in lijn is met het derde kwartaal van 2014, is er een uitzonderlijk laatste kwartaal voor nodig om de ongekende € 23 miljard van 2014 te evenaren.

De schaarste aan prime logistiek vastgoed en de hevige concurrentie zorgen er voor dat het evenaren van 2014 een serieuze uitdaging is. Echter, de sterke transactiepijplijn met een aantal indrukwekkende portefeuilledeals en omvangrijke directe beleggingen betekenen dat het totaal van 2014 niet buiten bereik ligt.

De activiteit in het derde kwartaal werd voortgedreven door de continue dynamiek in grote individuele objecten: het aantal transacties met een waarde van meer dan € 100 miljoen is vervijfvoudigd, wat aangeeft dat beleggers zich niet langer laten afschrikken door grote transacties. Beleggers blijven bovendien investeren in omvangrijke portefeuilles: de portefeuilletransacties in 2015 bedragen € 4,6 miljard, verspreid over bijna 60 deals. Hoewel dat een daling betekent van circa 20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014, zullen portefeuilles het komende jaar een significante rol in magazijnbeleggingen blijven spelen.

Over het algemeen zal de Europese markt in 2016 levendig blijven; de blijvende interesse van beleggers geeft aan dat het niveau van 2014 en 2015 kan worden geëvenaard. De aanhoudende interesse en de hoeveelheid kapitaal wat op zoek is naar een geschikte investering zorgt voor een verdere daling van de aanvangsrendementen. Echter, de zoektocht naar geschikt beleggingsproduct blijft de grootste uitdaging. Dit zou kunnen betekenen dat beleggers in 2016 meer risico gaan nemen en de focus gaan verleggen naar ontwikkelingsprojecten, maar ook dat het transactievolume gaat dalen.

Hans van den Bergh, Head of Industrial en Logistics Capital Markets bij JLL: "Overeenkomend met Europa blijft ook de vraag naar Nederlands logistiek vastgoed enorm. Eind november bedroeg het beleggingsvolume in logistiek en industrieel vastgoed circa € 1,05 miljard. Met nog enkele grote transacties in de pijplijn zal het volume voor 2015 naar verwachting 10% hoger uitkomen dan in 2014. Tevens zien we dat het aantal nieuwe toetreders nog altijd toeneemt. Uitdaging blijft ook in Nederland het vinden van geschikt vastgoed."