Clicky


Straffen tot zes jaar in Haags jihadproces

Straffen tot zes jaar in Haags jihadproces
10-12-2015 13:53 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Zes mannen onder wie 'drijvende kracht' Azzedine C. zijn donderdag veroordeeld tot straffen tot zes jaar cel, omdat ze hebben samengewerkt om jongeren zover te krijgen dat ze zouden meedoen aan de gewapende jihadstrijd in Syrië. De rechtbank Den Haag sprak van een 'Haagse ronselorganisatie' die jongeren heeft opgeruid, geronseld en geholpen om naar Syrië af te reizen.

Hoofdverdachte Azzedine C. (33) kreeg, samen met twee mannen die waarschijnlijk nog in het strijdgebied zijn, zes jaar cel. In totaal zijn negen verdachten veroordeeld. Zes van hen voor deelname aan de organisatie, die zowel op straat als op sociale media erg actief was. Azzedine C., alias Abou Moussa, was daarin volgens de rechters de centrale figuur, samen met de volgens mediaberichten inmiddels omgekomen Soufiane Z.

Bekeerling Rudoph H. (25), die wordt gezien als de mediaman van het gezelschap, kreeg drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook Oussama C. (19) kreeg die straf. Hij wordt ondanks zijn jonge leeftijd gezien als 'ideoloog' van de groep. Hij maakte volgens de Haagse rechtbank door te prediken de geesten rijp voor de jihadstrijd.

Drie Syriëgangers kregen forse straffen. Anis Z. en Hatim R., beiden nog in Syrië, moeten zes jaar de cel in. De inmiddels in Nederland teruggekeerde Hicham el O. heeft vijf jaar gevangenisstraf gekregen. Het drietal heeft ook deelgenomen aan de ronselorganisatie

Drie anderen deden volgens de rechtbank niet mee. Zo kreeg de vrouw van Azzedine C. alleen zeven dagen cel voor het doorsturen van een opruiende tweet.

Twee andere mannen ziet de rechtbank als meelopers. Ze kregen lichte celstraffen en voorwaardelijke straffen. Het gaat om Jordi de J., die een trainingskamp in Syrië had bezocht, en Moussa L. die heeft opgeruid.

Volgens het Openbaar Ministerie is de uitspraak een "krachtig signaal'' en goed nieuws voor de mensen in de Haagse Schilderswijk, waar de groep prominent aanwezig was. "Kwetsbare en beïnvloedbare jongeren zijn naar Syrië vertrokken onder invloed van deze groep.''

Advocaat André Seebregts ziet het anders. Hij spreekt van een slag voor de vrijheid van meningsuiting. De raadsman van Azzedine C. denkt dat de straffen mede zo hoog zijn uitgevallen, onder invloed van de terreuraanslagen in Parijs.