Clicky


CDA: lastige regels voor vrachtwagenchauffeurs van de baan

CDA: lastige regels voor vrachtwagenchauffeurs van de baan
18-06-2013 13:28 | Transport | auteur de redactie
BRUSSEL - Nederlandse vrachtwagenchauffeurs hoeven niet meer te vrezen voor torenhoge boetes voor kleine administratieve foutjes. Het Europarlement schrapte dinsdag enkele onzinnige regels. De chauffeurs hoeven bijvoorbeeld geen 'patronaal attest' meer bij zich te hebben. Deze verklaring van de activiteiten zorgt voor veel problemen en verwarring in de transportsector.

Corien Wortmann (CDA-Europarlementslid) heeft zich succesvol ingezet om dit attest af te schaffen. "Touringcarchauffeurs op doorreis door Frankrijk kregen door dit document soms torenhoge boetes. Het attest gaf een enorme administratieve rompslomp. Dit hoort gelukkig binnenkort allemaal tot de verleden tijd."

Vrachtwagenchauffeurs hoeven bovendien niet meer naar de kant van de weg voor controle van hun rij- en rusttijden. "Het nieuwe model tachograaf kan op afstand worden uitgelezen. Dit maakt de controle op de rij- en rusttijden makkelijker en zorgt hopelijk voor flink minder fraude", verwacht Corien Wortmann van het CDA.

"Tijdens stroeve onderhandelingen hebben we gelukkig de scherpe randjes kunnen verwijderen van de Europese plannen voor de tachograaf", aldus Wortmann.

Doel is dat de regels voor tachografen in heel Europa hetzelfde worden toegepast. Volgens Wortmann moet de broodnodige harmonisatie eindelijk een streep zetten door de oneerlijke behandeling van Nederlandse chauffeurs en transporteurs in het buitenland.

Wortmann verwacht dat het voltallige Europees Parlement begin september instemt met deze voordelen. De nieuwe tachograaf wordt dan over enkele jaren ingebouwd in alle nieuwe vrachtwagens en touringcars. Oudere vrachtwagens krijgen 15 jaar de tijd.

Lees ook:
» Akkoord over specificaties nieuwe digitale tachograaf
» TLN en EVO gematigd positief over informeel akkoord digitale tachograaf
» EU wil verantwoordelijkheid rij- en rusttijden bij werkgever leggen
» Peter van Dalen: Tachograafcontrole op afstand is toekomstmuziek
» TLN vreest toekomstige controles met nieuwe digitale tachograaf