Clicky


Hogere straf voor 'journaalkaper' Tarik Z.

Hogere straf voor 'journaalkaper' Tarik Z.
22-12-2015 14:12 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

LEEUWARDEN (ANP) - Tarik Z. is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden, waarvan 24 voorwaardelijk, voor het 'kapen' van het NOS Achtuurjournaal. Dat is een hogere straf dan die hij eerder van de rechtbank kreeg.

De twintigjarige Z. uit Pijnacker drong op 29 januari netjes gekleed de studio van het NOS Journaal binnen, gewapend met een gasalarmpistool, en eiste zendtijd. Het journaal ging daardoor niet door. De student vond dat de NOS het nieuws manipuleerde, en daarmee de publieke opinie.

De rechtbank veroordeelde Z. eerder tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als Z. ging in beroep tegen deze straf bij het hof in Leeuwarden.

Het gerechtshof komt tot een hogere straf omdat het anders denkt over de media-aandacht die het incident veroorzaakte. Volgens de advocaat van Z. zou de straf lager moeten uitvallen omdat zijn cliënt uren na het incident herkenbaar in beeld werd gebracht. Het hof houdt hier geen rekening mee omdat Z. zelf de media zocht. "Dat de NOS zelf keuzes heeft gemaakt over de uitzending van het tegen hen gerichte handelen van verdachte maakt dit niet anders'', valt te lezen in de uitspraak.

Advocaat Ton Visser van Z.: "Netto moet hij nu een maand langer zitten''. De grotere voorwaardelijke straf noemt Visser "een dikkere stok achter de deur'' voor zijn cliënt. Volgens de raadsman hoeft Nederland niet te vrezen voor een nieuwe actie van Z. "Hij heeft wel gezien dat zijn actie niets heeft opgeleverd. Het is voorbij."

Z. is veroordeeld voor onder meer gijzeling en verboden wapenbezit, hoewel volgens Z. geen sprake was van gijzeling. Z. mag van de rechters drie jaar lang niet meer in de buurt komen van het Mediapark in Hilversum waar het NOS-gebouw staat.

Het hof uitte in het vonnis wel haar zorgen over de toekomst van Z. als hij nog lang vast blijft zitten. Volgens de rechters in Leeuwarden is het belangrijk dat hij ,,aansluiting houdt op alle levensgebieden'' zodat de kans op herhaling kleiner wordt.