Clicky


EVO: vervoer voor feestdagen goedkoper door lage dieselprijs

EVO: vervoer voor feestdagen goedkoper door lage dieselprijs
22-12-2015 14:56 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - De vervoerspiek voorafgaand aan de feestdagen om alle artikelen op tijd in de winkels en bij klanten thuis te krijgen, is voor ondernemers stukken goedkoper dan in voorgaande jaren. Dit stelt verladersorganisatie EVO nu de dieselprijs de laagste stand in vijf jaar tijd noteert. Dit maakt het vervoer van en naar supermarkten, distributiecentra en (internet)winkels stukken goedkoper.

EVO, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, stelt daarom dat kerst vroeg komt voor ondernemers. "Iedere keer dat ondernemers tanken, krijgen ze een vervroegd kerstcadeau", stelt de organisatie.

Portemonnee

Traditioneel is het voor bijvoorbeeld warenhuizen en supermarkten in de dagen voorafgaand aan de kerst topdrukte. Diverse internetwinkels meldden de afgelopen dagen al recordverkopen. De goederenstromen van de distributiecentra naar winkels en thuisadressen neemt daarbij ook enorm toe. Ondernemers zien de kosten van de inzet van vrachtauto’s echter dalen nu de dieselprijs zo laag staat. Omdat brandstofkosten ongeveer een kwart van de vervoersprijs uitmaken, merken ondernemers het effect van de lage dieselprijs volgens EVO zeker in hun portemonnee.

Kostenpost

Vervoerskosten vormen voor handels- en productiebedrijven een grote kostenpost in het totale productieproces. Na jarenlange stijgingen, daalde de dieselprijs vorig jaar al. Deze trendbreuk zette dit jaar door: vandaag de dag is de brandstofprijs tien procent lager dan op 1 januari 2015. De dieselprijs bedraagt vandaag 96,17 eurocent per liter, vooralsnog de laagste stand uit heel 2015. Op 22 december 2014 stond de teller nog op 107,74 eurocent per liter. Vooral de afgelopen weken kelderde de prijs snel.