Clicky


V&D: dit is nog niet het einde

V&D: dit is nog niet het einde
23-12-2015 11:31 | Financieel | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Warenhuisketen V&D hoopt nog met een zo groot mogelijk deel van het bedrijf verder te kunnen gaan. Uitstel van betaling hoeft niet het einde te betekenen van V&D en de bijbehorende restaurants van La Place, zegt een woordvoerder van het bedrijf. "Het kan ook het begin zijn van een nieuw begin.''

Hij wijst op de gang van zaken bij installateur Imtech, dat onlangs op de fles ging. Van dat bedrijf hebben veel gezonde onderdelen een doorstart kunnen maken.

De door de rechter aangestelde bewindvoerders van V&D zijn nu bezig alle mogelijkheden voor de keten te onderzoeken. Ze gaan met alle partijen in gesprek en zullen proberen voor zo veel mogelijk medewerkers de baan te behouden, aldus de zegsman.

Dat V&D uitgerekend nu, zo vlak voor de kerst, in acute financiële problemen is gekomen, heeft te maken met het warme weer van de laatste weken. De verkoop van de wintercollectie viel daardoor flink tegen. Wat ook een rol speelt, is dat Dixons onlangs failliet is gegaan. De elektronicaketen was een belangrijke onderhuurder van V&D.

Dit alles resulteerde bij V&D in een kastekort. Volgens de woordvoerder was dat nog overbrugbaar, maar eigenaar Sun Capital besloot om het gat niet te dekken. Daarmee trok Sun de stekker uit V&D.

De Amerikaanse investeerder had eerder dit jaar de rol van de banken overgenomen door V&D's volledige bankfinanciering over te nemen. Daarbij was juist afgesproken dat V&D dit jaar nog verlies zou maken en dat het bedrijf pas eind volgend jaar of begin 2017 weer winstgevend zou zijn.

Dat Sun nu alsnog zijn handen van de warenhuisketen aftrekt, komt ook voor V&D als een verrassing. De vernieuwingsoperatie die eerder dit jaar in gang werd gezet, is nog in volle gang. Van dertien vestigingen is de hele winkelindeling al aangepast. Bij de rest van de ruim zestig warenhuizen zou dit volgend jaar gebeuren.

Zaken als het vernieuwen van het assortiment kosten tijd, bedrukt de woordvoerder. De voorjaarscollectie van 2016 is de eerste kledingcollectie die op basis van de vernieuwde criteria is ingekocht.