Clicky


Franse ministerie van Defensie zegt 'nee' tegen inzet leger in Calais

Franse ministerie van Defensie zegt 'nee' tegen inzet leger in Calais
23-12-2015 11:43 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

CALAIS(F) - Het Franse ministerie van Defensie zal niet het leger inzetten tegen de overlast van de migranten in Calais. Dat hebben zij in een reactie gezegd na een interview met Xavier Bertrand, president van LR de Nord - Pas-de-Calais - Picardie, in de Franse krant La Voix du Nord.

Xavier Bertrand drong aan op de inzet van het leger in Calais om de overlast van migranten tegen te gaan. "De aanwezigheid van het leger is gewenst. Niet om te schieten maar om de veiligheid te herstellen. Een massale aanwezigheid van het leger werkt toch als een afschrikmiddel."

Ook burgemeester Natascha Bouchart heeft al herhaaldelijk opgeroepen tot de inzet van het Franse leger om de veiligheid te waarborgen in Calais maar het minsiterie van Defensie heeft nu duidelijk aangegeven dat zij dit niet van plan is.

Volgens het ministerie van Defensie valt "het herstel van de veiligheid" onder de verantwoording van de politie en niet van het leger. Het leger kan alleen ingezet worden voor extreme operaties met name tegen bijvoorbeeld IS wanneer het luchtruim beschermd moet worden of na aanslagen zoals bij Charlie Hebdo of bij een burgeroorlog. Volgens het ministerie is ingrijpen dan gerechtvaardigd omdat de situatie zeer ernstig is dat is volgens het ministerie in Calais niet het geval.