Clicky


Hermans toch geen kandidaat voor Zuthpen

Hermans toch geen kandidaat voor Zuthpen
28-12-2015 14:49 | Binnenland | auteur ANP

ZUTPHEN - Loek Hermans is niet meer beschikbaar voor de post van waarnemend burgemeester in Zutphen. Na een tweede gesprek met de fractievoorzitters vindt hij dat er te weinig draagvlak voor hem is in de Gelderse stad, meldt de provincie Gelderland maandag.

De fractievoorzitters twijfelen volgens de provincie niet aan de bestuurlijke kwaliteiten en integriteit van Hermans, maar ze vinden wel dat de benoeming "te vroeg'' komt. Aanvankelijk steunden de fractievoorzitters de kandidatuur van Hermans nog unaniem. De stad dacht in Hermans iemand te hebben gevonden die complexe dossiers als het vluchtelingenvraagstuk en de economische agenda aan zou kunnen, aldus de gemeente eerder.

De 64-jarige Hermans stapte in november op als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer na een vernietigend oordeel over zijn functioneren bij thuiszorgorganisatie Meavita. Hij deed dit nadat de Ondernemingskamer in Amsterdam had geoordeeld dat de vroegere top zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Hij was president-commissaris bij het bedrijf dat in 2009 failliet ging.

Het was de bedoeling dat Hermans maximaal negen maanden waarnemer zou zijn in Zutphen. In die tijd zou worden gezocht naar een nieuwe vaste burgemeester. Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, gaat in januari op zoek naar een andere kandidaat. De huidige burgemeester van Zutphen, Arnold Gerritsen, vertrekt per 1 februari.

Hermans was in de jaren negentig burgemeester in Zwolle. Ook was hij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, commissaris van de Koningin in Friesland, Tweede-Kamerlid voor de VVD en voorzitter van MKB-Nederland.