Clicky


Van Gaal en Hiddink houden elkaar in balans

Van Gaal en Hiddink houden elkaar in balans
28-12-2015 20:41 | Sport | auteur ANP

MANCHESTER - De beladen ontmoeting tussen Louis van Gaal en Guus Hiddink in de Premier League heeft maandag geen winnaar gekregen. De oud-bondscoaches van Oranje zagen dat hun ploegen Manchester United en Chelsea in een meeslepend gevecht op Old Trafford niet tot scoren kwamen: 0-0. De zwaar bekritiseerde Van Gaal pakte daardoor na vier nederlagen op rij weer eens een puntje met zijn ploeg. Het spel van Manchester United bood hoop, maar de vraag blijft of dat genoeg is om Van Gaal in het zadel te houden.

Toen Van Gaal kort voor de aftrap langs de tribunes naar de bank liep, zag hij hier en daar de beeltenis van José Mourinho tussen het publiek. Het portret van de 'Special One' prijkte op sjaals, geproduceerd door ondernemers die denken te weten dat de Portugees de opvolger wordt van Van Gaal. De Amsterdammer kwam de laatste weken meer en meer onder druk te staan vanwege de reeks teleurstellende resultaten van zijn ploeg. Na de uitschakeling in de Champions League volgden nederlagen tegen Bournemouth, Norwich City en Stoke City, clubs die veel minder te besteden hebben dan Van Gaal in Manchester.

Met Wayne Rooney in plaats van de gepasseerde Memphis Depay openden de 'Red Devils' furieus. Eindelijk speelde Manchester United eens met het hart. Juan Mata raakte al in de derde minuut de lat boven doelman Thibaut Courtois, uitblinker Anthony Martial trapte de bal na een prachtige actie op de binnenkant van de paal. Aan de andere kant was Chelsea in de zinderende openingsfase dicht bij een doelpunt via John Terry, wiens kopbal werd gekeerd door keeper David de Gea.

De thuisclub domineerde, de bezoekers uit Londen gokten op de counter. Chelsea was vooral gevaarlijk als Eden Hazard de bal had. De Belg, door Hiddink in de spits gezet als vervanger van de geschorste Diego Costa, leidde aan het begin van de tweede helft een venijnige uitbraak in. De Gea hield ManUnited echter op de been door schoten van Pedro en César Azpilicueta achtereenvolgens met zijn rechter- en linkerarm te pareren.

Aan de overkant van het veld bewees ook Courtois zijn klasse, door een geschampte inzet van Ander Herrera van heel dichtbij uit zijn doel te ranselen. In de 62e minuut hield iedereen op Old Trafford even zijn adem in, toen Nemanja Matic ineens helemaal alleen op De Gea afging. De Servische middenvelder schoot de bal echter wild en hoog over. Met Depay als invaller ging ManUnited in de slotfase op jacht naar een bevrijdende treffer, maar die viel niet.