Clicky


Inhaalverbod en verscherpte controle vrachtverkeer in Belgische Waaslandtunnel vanaf 1 januari

Inhaalverbod en verscherpte controle vrachtverkeer in Belgische Waaslandtunnel vanaf 1 januari
31-12-2015 10:13 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

ANTWERPEN(B) - Het ANPR-netwerk (automatic numberplaterecognition) aan de in- en uitgangen van de Belgische Waaslandtunnel is volledig operationeel. De trajectcontrole was al actief sinds september 2015 en werpt duidelijk vruchten af. De twee andere modules, het inhaalverbod en de toegangscontrole van vrachtwagens, werden de afgelopen maanden uitvoerig getest. Vanaf 1 januari zal de politie overtreders verbaliseren.

Met de slimme camera’s wil de politie de toepassing handhaven van de drie meest voorkomende verkeersovertredingen: snelheidsovertredingen, het negeren van het inhaalverbod en van de tonnenmaatbeperking. Na een grondige testfase is de software van het camerasysteem stabiel en werkt alles naar behoren.

Whitelist

Om de veiligheid in de Waaslandtunnel te verzekeren, geldt een tonnenmaatbeperking voor vrachtwagens (+ 3,5 ton). Wanneer vrachtwagens dat verbod negeren, worden ze beboet. De politie beschikt over een lijst met nummerplaten van voertuigen die wél door de tunnel mogen, de zogenaamde whitelist. Het gaat dan onder andere over vrachtwagens van de hulpdiensten, reisbussen en bussen die personeel van en naar de haven vervoeren.

Momenteel telt de verkeerspolitie dagelijks 20 vrachtwagens die niet door de tunnel mogen rijden. 

Vanaf 1 januari begint de verkeerspolitie met het uitschrijven van processen-verbaal op basis van de ANPR-vaststellingen. Daarnaast zal de politie de overtreders ook effectief aan de kant zetten wanneer ze uit de tunnel komen gereden.

Inhaalverbod

De camera’s van het trajectcontrolesysteem volgen de volgorde van het verkeer op. Wanneer de volgorde van de voertuigen bij de uitrit verschilt van die bij de inrit, is er sprake van een onwettig inhaalmanoeuvre en kan de overtreder automatisch worden opgespoord. Het aantal chauffeurs dat het inhaalverbod negeert, varieert. Soms telt de verkeerspolitie vijf overtreders per dag, soms slechts één in drie weken tijd.

In de Waaslandtunnel is inhalen niet alleen verboden, het creëert ook zeer gevaarlijke verkeerssituaties. Dankzij het trajectcontrolesysteem kan de politie op die manier de veiligheid in de tunnel vergroten.

Tenslotte kunnen de camera’s ook ingezet worden om gestolen, onverzekerde of niet-gekeurde voertuigen op te sporen. Het ANPR-systeem draagt zo bij aan de bredere preventie en bestrijding van de criminaliteit in de stad.