Clicky


China bouwt tweede vliegdekschip

China bouwt tweede vliegdekschip
31-12-2015 10:15 | Buitenland | auteur ANP

PEKING - China is een tweede vliegdekschip aan het bouwen. Dat is in eigen land ontworpen, aldus het ministerie van Defensie in Peking donderdag. Het is niet bekend wanneer het schip moet gaan varen.

China heeft al een vliegdekschip, de Liaoning. Die is tweedehands. Het was ooit eigendom van de Sovjet-Unie en later van Oekraïne. In 1998 werd het schip verkocht aan een Chinese zakenman, die er een drijvend casino-hotel van wilde maken. Die plannen vielen echter in het water. In 2002 begon de Chinese marine het schip om te bouwen. Het vliegdekschip werd in 2012 opgeleverd.

Tot 2030 overweegt China in totaal zes of zeven extra vliegdekschepen te laten bouwen. Dat zou van China een geduchte concurrent maken voor de Verenigde Staten.

China heeft grensruzies met verscheidene landen in de regio. Zo claimt China vrijwel de hele Zuid-Chinese Zee. Het gebied is belangrijk, omdat er waarschijnlijk veel olie en gas te vinden is.

Meer dan tien landen hebben momenteel een vliegdekschip in gebruik. Nederland had van 1948 tot 1968 zo'n schip, de Karel Doorman. Die werd gekocht van Groot-Brittannië en doorverkocht aan Argentinië. Rond de eeuwwisseling werd het schip gesloopt in India.