Clicky


Zondag kans op sneeuw in noordoosten

Zondag kans op sneeuw in noordoosten
02-01-2016 01:03 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

HILVERSUM - Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel krijgen zaterdagavond en zondag overdag mogelijk te maken met sneeuw. Het KNMI meldt dat in die provincies 1 tot 3 centimeter sneeuw kan vallen en heeft daarom code geel (mogelijk kans op gevaarlijk weer) afgekondigd. Zondag bestaat in het noordoosten ook een kleine kans op ijzel.

Volgens weerbureau Weerplaza bereikt zaterdagavond een neerslaggebied het noordoosten, terwijl de temperaturen dan dalen tot rond en later onder het vriespunt. Natte sneeuw, sneeuw en ijzel kunnen in de nacht naar zondag voor gladheid zorgen.

Later op zondag bereikt vermoedelijk een tweede neerslaggebied het noordoosten. De temperatuur ligt dan nog steeds rond of onder het vriespunt waardoor opnieuw sneeuw of ijzel voor gladheid kunnen zorgen, aldus Weerplaza.

Modellen

Helemaal zeker is het winterweer nog niet. "De weermodellen hebben grote moeite om te bepalen tot hoever de kou ons land binnentrekt. Waar het ene model zondagmiddag op -5 graden uitkomt in Groningen en met een paar centimeter sneeuw komt, geeft een ander model +3 graden en regen. Wij gaan er vanuit dat de winter inderdaad het noordoosten bereikt, en dus dat het glad gaat worden op de wegen'', aldus Raymond Klaassen, meteoroloog van Weerplaza.

Veel verder dan het noordoosten komt de koude lucht vermoedelijk niet. In Noord-Brabant en Zeeland verwacht Weerplaza zondag temperaturen van 6 tot 8 graden.