Clicky


Van de Laar op karakter naar de finish

Van de Laar op karakter naar de finish
07-01-2016 12:26 | Etappes | auteur Redactie [AM]


De 419 kilometer lange vierde etappe had geen 10 kilometer langer moeten duren. Dat had Jan van de Laar waarschijnlijk niet gered, vreesde zijn broertje Ben. Op 3500 meter hoogte in de Andes kreeg Van de Laar zo’n last van hoogteziekte dat hij bij de finish het stuur van de truck nauwelijks nog vast kon houden. “Jan heeft 300 kilometer lang kokhalzend achter het stuur gezeten,” vertelt Ben. “Hij heeft de proef puur op karakter uitgereden.”
 
Dat het Van de Laar-team desondanks de 25ste tijd reed en maar 41 minuten langer deed over de 419 kilometer dan etappewinnaar Gerard de Rooy, is knap. “Gelukkig was het geen al te moeilijke etappe,” zegt Ben. “Voor mij was het helemaal een makkie, want veel te navigeren was er niet. Het waren veel lange halen. We hebben toch nog best aardig door kunnen rijden, ondanks dat Jan al na 100 kilometer hoofdpijn kreeg en kotsmisselijk werd.”
Bij de finish werd Van de Laar bij de medische post van de organisatie aan het zuurstof gelegd. Daardoor kwam hij weer een beetje bij. Ben stuurde de truck 100 kilometer terug naar het bivak, over de slingerende bergweggetjes. “Per meter naar beneden ging het beter met Jan. In het bivak is hij nog even langs de dokter gegaan. Die heeft pilletjes meegegeven. Dat kan wel eens nodig zijn, want in de volgende etappe, naar Uyuni in Bolivia komen we tot 4700 meter hoogte.”
Het was jammer, vond Ben, dat zijn broer zo’n last van de hoogte had gekregen. Ze zaten er namelijk net zo lekker in. In de derde etappe hadden ze ondanks gladde paden en kapot gereden fesh-fesh toch een aardige dag gehad. “Helaas was die proef ingekort, want we waren eigenlijk net op stoom aan het komen. Toen we bij het bivak van Uyuni aankwamen, konden we er niet in door het noodweer. Het was één grote modderpoel.”
De nacht van de marathonetappe brachten de mannen weer in Jujuy door, maar de omstandigheden waren al stukken verbeterd. Ben van de Laar: “De assistentie is al in Bolivia en we mochten sowieso niets doen aan de truck, dus daar hebben we tijdens de etappe al rekening mee gehouden door behoudend te rijden. En dat gaan we in de vijfde etappe ook weer doen. Nu maar hopen dat het Jan goed vergaat op die hoogte.”