Clicky


Overtredingen met vervoer kalveren

Overtredingen met vervoer kalveren
07-01-2016 16:01 | Controles | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben woensdag en donderdag twee transportwagens met jonge kalveren staande gehouden. De jonge kalveren werden vervoerd in veewagens zonder geschikt drinkwatersysteem voor jonge dieren.

De ene transportwagen was met 150 dieren onderweg van Duitsland naar Nederland, het andere transport met 190 dieren kwam uit Tsjechië. Sinds 21 december heeft de NVWA in totaal vijf keer opgetreden tegen dit soort transporten van nuchtere kalveren, meldt het NVWA donderdag.

Nuchtere kalveren hebben nog een zuigreflex en kunnen daarom niet drinken uit de standaard drinkwatersystemen die op de meeste veewagens aanwezig zijn. Langeafstandstransport van nuchtere kalveren in een veewagen zonder drinkwatersysteem waaruit deze jonge dieren kunnen drinken is een overtreding van de Transportverordening (Verordening (EG) nr. 1/2005). Daarom treedt de NVWA hier tegen op.

De NVWA geeft sinds 21 december 2015 geen exportcertificaten meer af voor langeafstandstransporten van nuchtere kalveren als het drinkwatersysteem niet is aangepast voor jonge dieren. De vervoersteams van de NVWA voeren inspecties uit bij kalvertransporten die onderweg zijn vanuit andere landen. Bij deze inspecties kijkt de NVWA of de transportmiddelen aan de regels voldoen en of de vervoerder zich houdt aan de regels voor rijtijden en rusttijden voor dieren. Het is verplicht om kalveren na maximaal 9 uur rijden 1 uur rust te geven. Bij de transporten uit Duitsland en Tsjechië werd deze regel ook overtreden.