Clicky


Nederlander zwaargewond bij aanslagen Jakarta

Nederlander zwaargewond bij aanslagen Jakarta
14-01-2016 09:20 | Buitenland | auteur ANP

JAKARTA - Een Nederlandse VN-medewerker is donderdag zwaargewond geraakt door een aanslag in het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta. In totaal zijn er zeven mensen om het leven gekomen, onder wie vijf daders en twee politieagenten. Twee andere agenten raakten gewond. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

Er waren zeker drie explosies in de buurt van het winkelcentrum Sarinah, dichtbij het kantoor van de Verenigde Naties. Een ontploffing met een bom of een granaat was gericht op een dichtbijgelegen politiepost. Ook kwam het tot een schotenwisseling tussen politie en meerdere aanvallers bij het winkelcentrum. De politie hield vier van de aanslagen verdachte militanten aan.

De politiechef van Jakarta dacht meteen al dat de terreurgroep Islamitische Staat achter het geweld zit. Volgens hem liep een Indonesische IS-aanhanger, die momenteel in Syrië verblijft, al enige tijd rond met plannen. In de verklaring van IS staat overigens dat er vijftien doden zijn gevallen.

Zwaarbewapende antiterreureenheden hadden de situatie uiteindelijk na enkele uren onder controle. Geruchten dat zich nog aanslagplegers hadden verschanst in gebouwen met gijzelaars, bleken onjuist.

Een van de ontploffingen is veroorzaakt door een zelfmoordterrorist, meldde de politie. Een andere explosie werd veroorzaakt door een granaat die door een man vanaf een motor werd gegooid. In totaal waren er zeker zes explosies te horen, mogelijk allemaal van handgranaten die door een kleine groep aanvallers is gegooid. Er zouden tien tot vijftien aanvallers zijn geweest.