Clicky


Onderzoek naar staatssteun haven Antwerpen

Onderzoek naar staatssteun haven Antwerpen
15-01-2016 12:20 | Haven Nieuws | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie opent een onderzoek naar vermeende staatssteun in de haven van Antwerpen. Twee uitbaters van containerterminals zouden in de periode 2009 tot 2012 ten onrechte bevoordeeld zijn ten opzichte van de concurrentie, zo werd vrijdag in Brussel bekendgemaakt.

PSA Antwerp en Antwerp Gateway handelden in de bovengenoemde periode minder containers af dan minimaal was afgesproken. De Antwerpse haven stelde daarop met terugwerkende kracht de zogeheten minimale tonnenmaatverplichting naar beneden toe bij. Daardoor viel ook de uiteindelijke boete voor de bedrijven circa 80 procent lager uit.

Na een klacht van een concurrent, Katoen Natie, is Brussel een diepgaand onderzoek gestart. De vraag is of de verlaging marktconform heeft plaatsgevonden.

Het Havenbedrijf Antwerpen liet weten het "volste vertrouwen" te hebben dat de commissie, na het voeren van het onderzoek, tot het besluit zal komen dat er geen sprake is van staatssteun in dit dossier. Het bedrijf wijst erop dat de zaak ook al voor nationale rechters is verschenen en dat de klachten zijn afgewezen.