Clicky


Business is booming voor opslag ADR gevaarlijke stoffen

Business is booming voor opslag ADR gevaarlijke stoffen
25-01-2016 13:14 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - "Het gaat goed met de branche voor de opslag van gevaarlijke stoffen", volgens de voorzitter van de branchevereniging voor de PGS15 opslagbedrijven Luciën Govaert.

"Het aantal bedrijven dat hun opslagcapaciteit aan het uitbreiden is of nog gaat uitbreiden is erg groot. Hoewel ‘business is booming’ in onze sector wel erg vreemd klinkt, zijn we zeer tevreden met deze ontwikkeling."

Recent kondigde Neele-Vat aan dat ze het bestaande complex op de Maasvlakte van 28.000 vierkante meter PGS15 ruimte met 15.000 vierkante meter gaat uitbreiden. Kort daarna kondigde Broekman Logistics aan, dat ze haar warehousing capaciteit gaat uitbreiden met 34.000 m² op de Maasvlakte in Rotterdam. Met de uitbreiding komt Broekman Logistics in Nederland op een totale warehousing capaciteit van meer dan 400.000 palletplaatsen en een logistieke ruimte van meer dan 250.000 m².

Een derde van de palletplaatsen is ingericht voor de opslag van gevaarlijke stoffen (ADR). De branchevereniging geeft aan dat er bij andere ADR dienstverleners nog een hele reeks aan bouwplannen (PGS15 ruimte) bestaan die in 2016 aangekondigd zullen worden. Veel logistiek dienstverleners hebben meer klanten dan opslagruimte en daar liggen verschillende ontwikkelingen aan ten grondslag.

De markt voor de ADR opslag is gegroeid en zal in de toekomst nog verder groeien. Veel eindproducten die als gevaarlijke stoffen kunnen worden aangemerkt, worden buiten Nederland geproduceerd. Ook veel halffabrikaten en grondstoffen komen van buiten Europa. Die ontwikkeling zal in de komende jaren naar verwachting niet afzwakken. Een tweede pijler is de regelgeving. Strenge wet- en regelgeving werkt de branche ook in zijn voordeel.

"Hoewel we de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving goed moeten blijven monitoren om de concurrentiepositie ten op zichten van het buitenland te bewaken, werken de regels ook in het voordeel."

Derde pijler vormt Nederland als logistieke vestigingsplaats. Luciën Govaert: "De afgelopen jaren hebben we gezien dat de logistiek zich in Nederland prima thuis voelt. Als land kennen we een goede infrastructuur en veel hoog opgeleid logistiek personeel en dat trekt nog meer logistiek aan. Hierdoor wordt het ook steeds aantrekkelijker om te kijken naar reeds gevestigde partijen."

Recent werd van den Anker overgenomen door Imperial Logistics International. Deze partij die in Nederland al eigenaar is van Lehnkering verstevigt hiermee haar positie.

De opslag van ADR stoffen is een aantrekkelijke markt met hogere marges. De branche heeft de afgelopen jaren veel professionaliteit opgebouwd. Om mee te kunnen doen dienen logistiek dienstverleners veel te investeren in hoogwaardige veiligheidsmaatregelen en in kennis.

Professionele partijen die het klappen van de zweep kennen zijn dan een aantrekkelijke partij.  Naast groei van bestaande dienstverleners zullen in de komende jaren, om die reden, meer overnames niet uit te sluiten zijn. De voorzitter kijkt er in ieder geval met een goed gevoel naar: "Het is heel mooi dat onze branche zo’n groei doormaakt. Als vereniging zullen we deze groei met belangstelling volgen en ondersteunen."