Clicky


16 jaar cel voor 'Utrechtse serieverkrachter'

16 jaar cel voor 'Utrechtse serieverkrachter'
12-02-2016 11:01 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - De 53-jarige Gerard T. is vrijdag in Utrecht veroordeeld tot zestien jaar cel voor drie verkrachtingen in 1995 en één in 2001, allemaal in de buurt van Utrecht. De zaak werd bekend als die van de 'Utrechtse serieverkrachter'.

Het Openbaar Ministerie had ook zestien jaar cel geëist. Dat is de maximale straf die kon worden opgelegd. De rechter sprak van een "onvoorstelbare bruutheid'' en een "gebrek aan geweten'' bij T.

T. moet ook een schadevergoeding betalen van 35.440 euro. Dat bedrag gaat naar het destijds zestienjarige slachtoffer dat hij in 2001 verkrachtte. Na afloop liet hij haar achter, met tiewraps vastgebonden aan een boom. "Ze heeft uren in het donkere koude bos gewacht tot iemand haar zou vinden. Het was de langste en koudste nacht van haar leven, vrezend voor de dood'', zei de rechter daarover.

T., die verplicht bij de uitspraak moest zijn van de rechtbank, hoorde zijn straf uiterlijk onbewogen aan. Zijn advocaat wilde niet reageren.

Het OM reageerde verheugd op de uitspraak, maar benadrukte wel dat de zaak voor de slachtoffers nog steeds niet is afgelopen. In zijn vonnis sprak de rechter daar ook over: zij leven nog steeds elke dag met de gevolgen van de verkrachting.

T. werd vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. Het OM had hem ook willen vervolgen voor achttien andere verkrachtingen, maar kreeg daar het bewijs niet voor rond. T. werd aangehouden in 2014, na een DNA-match. Hij heeft zich tijdens de behandeling van zijn zaak steeds beroepen op zijn zwijgrecht.

"Dat komt u toe'', zei de rechter daar vrijdag over. "Maar daarmee maakt u duidelijk dat uw eigenbelang nog steeds ver boven dat van de slachtoffers staat. U toont aan niets te voelen van medeleven voor de slachtoffers of van spijt voor wat u hen heeft aangedaan.''