Clicky


Honderd trucks met hulp op pad in Syrië

Honderd trucks met hulp op pad in Syrië
17-02-2016 19:59 | Buitenland | auteur ANP/RTR

GENÈVE/DAMASCUS - Honderd vrachtauto's zijn in Syrië op pad gegaan om hulp te leveren aan gebieden die zijn belegerd. De Verenigde Naties berichtten dat inmiddels vijf plaatsen die door regeringsgezinde troepen zijn belegerd woensdag zijn bereikt. Er zijn onder meer drinkwater, voedsel en geneesmiddelen gebracht naar in totaal ongeveer 100.000 mensen.

Een speciale humanitaire werkgroep van de VN komt donderdag in Genève bijeen om de hulpacties uit te breiden. Die zijn ondernomen in het kader van afspraken die vorige week in München zijn gemaakt.

Vrijdag zijn tijdens een internationale conferentie in München mogendheden overeengekomen te proberen meer dan 400.000 mensen in Syrië te helpen die door belegeringen van de buitenwereld zijn afgesloten.Onder die mogendheden zijn Rusland en de VS. De afspraak was naar zeker vijftien plaatsen te gaan waar er gebrek is aan alles door belegering.

Woensdag zijn onder meer een dorp niet ver van de Libanese grens, Madaya en een voorstad van Damascus, Mouadamiya al-Sham, en dorpen in het noordwesten door de vrachtauto's met hulpgoederen bereikt. .

In de voorstad van Damascus die door regeringstroepen is belegerd, kwam een konvooi van 35 vrachtwagens aan. Sinds het begin van het jaar is één keer eerder een hulpkonvooi in Moudamiya al-Sham aangekomen. Volgens het Internationale Rode Kruis zitten daar circa 50.000 mensen vast.