Clicky


350 medewerkers op straat bij vleesverwerker Hilckmann

350 medewerkers op straat bij vleesverwerker Hilckmann
25-02-2016 10:10 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

NIJMEGEN - De ongeveer 350 medewerkers van vleesverwerker Hilckmann en Slachthuis Nijmegen staan op straat. De familie achter de bedrijven in Nijmegen trekt de stekker eruit wegens oplopende verliezen, bevestigde een woordvoerder na berichtgeving van regionale media.

Het gaat om 110 vaste krachten en zo'n 250 uitzendkrachten. Zij kregen het nieuws woensdagmiddag te horen van de eigenaars. Er is een sociaal plan opgesteld in samenwerking met de ondernemingsraad.

De bedrijven probeerden sinds 2009 tevergeefs een exportvergunning voor China te bemachtigen. Eerst kon nog via Hongkong naar China worden geëxporteerd, maar die weg werd afgesloten doordat China de regels aanscherpte. "In de tussentijd leverden alle andere grote slachterijen aan China. De verliezen liepen daardoor bij ons enorm op."

Hilckmann en Slachthuis Nijmegen waren bezig met een verhuizing naar het Brabantse Haps. De provincie Gelderland stak daarvoor 4,5 miljoen euro in het bedrijf en de gemeente Nijmegen kocht de grond van de bedrijven voor 25 miljoen euro.

Volgens Wilma Daams, bestuurder FNV Voedingsindustrie, klopt het niet dat er met de ondernemingsraad van Hilckmann een sociaal plan zou zijn afgesproken. Daams: "Aanstaande woensdag heb ik namens de FNV een gesprek met de directie over een sociaal plan voor de medewerkers. We zetten ons in voor een goede regeling, om zoveel mogelijk de onzekerheid en het verlies van werk op te vangen."