Clicky


'Air France presenteert saneringsplannen'

'Air France presenteert saneringsplannen'
26-02-2016 14:20 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

PARIJS - Air France heeft vrijdag plannen gepresenteerd om via een vrijwillige vertrekregeling ruim 1400 banen op de grond te schrappen. Bij het cabinepersoneel staan tweehonderd arbeidsplaatsen op de tocht. Dat meldden Franse media op gezag van vakbondsvertegenwoordigers bij de centrale ondernemingsraad van de luchtvaartmaatschappij.

De genoemde getallen circuleerden vorige week al. De ingreep hangt samen met een verlaging van de capaciteit bij de Franse zustermaatschappij van KLM. Daar wordt op bezuinigd omdat een groot deel van het personeel tot dusver niet heeft willen instemmen met maatregelen om de productiviteit te verhogen.

Als het de komende tijd lukt daar alsnog afspraken over te maken, ziet Air France vanaf volgend jaar weer ruimte voor groei. Bij KLM is die er dit jaar al, omdat daar afgelopen jaar nieuwe cao's zijn afgesloten waardoor met hetzelfde aantal mensen meer werk kan worden verzet.

Verder werd bekend dat Air France in de rechtszaal opnieuw een overwinning heeft behaald op de pilotenvakbond SNPL. Die blokkeerde tot dusver de uitvoering van sommige maatregelen in het kader van een eerder kostenbesparingsprogramma, dat in 2015 afliep. De rechter bepaalde in oktober dat het bedrijf gerechtigd is die productiviteitsmaatregelen af te dwingen. Die uitspraak is in hoger beroep bekrachtigd.