Clicky


Winkelcentrum Anklaar Apeldoorn ontruimd na ramkraak

Winkelcentrum Anklaar Apeldoorn ontruimd na ramkraak
03-03-2016 11:57 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

APELDOORN - De politie heeft een deel van het winkelcentrum Anklaar en de markt in Apeldoorn ontruimd. Er is een mogelijk explosieve stof aangetroffen tijdens het onderzoek. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie doet hier op dit moment onderzoek naar. 

De politie meldt rond 12:00 uur dat er GRIP 1 afgekondigd. Dat betekent dat de hulpdiensten nauw samenwerken. De ontruimde markt wordt door agenten bewaakt. Bij een verzorgingshuis en sporthal in de buurt worden mensen opgevangen.

In totaal zijn er 25 woningen, het winkelcentrum en de markt ontruimd. Ongeveer 10 mensen maken gebruik van de opvanglocaties, de meeste mensen wachten in de buurt of regelen zelf een verblijfplaats. Het onderzoek naar de mogelijk explosieve stof is nog in volle gang. Het is nog onbekend hoe lang deze situatie duurt.

In de nacht van woensdag op donderdag hebben onbekenden geprobeerd een pinautomaat te forceren aan de Saloméstraat in Apeldoorn. Dat mislukte, er is niks buit gemaakt. De auto waarmee de daders het gebouw geramd hebben is vlakbij uitgebrand aangetroffen, meldt de politie.

De ramkraak vond plaats rond 04.45 uur. Getuigen belden de politie nadat ze wakker werden van het lawaai. Getuigen hebben meerdere personen bij het gebouw gezien, het is niet helemaal duidelijk hoeveel daders erbij betrokken waren. De schade aan het gebouw is groot. De politie onderzoekt nog of de daders ook geprobeerd hebben de pinautomaat op te blazen.

Het voertuig dat gebruikt werd om het gebouw te rammen werd brandend aangetroffen op de hoek met de Laan van Zevenhuizen. Het is niet bekend of de auto in brand gestoken is of vlam gevat heeft als gevolg van het rammen van de pinautomaat. De brandweer heeft de autobrand geblust. Op de auto zaten gestolen kentekenplaten.

Getuigen hebben gezien dat twee daders op een motor of brommer wegreden. De daders waren in het donker gekleed. Omdat mogelijk sprake was van meer dan twee daders is niet helemaal duidelijk of andere daders op een andere manier zijn gevlucht.

De politie heeft de ramkraak in onderzoek en is op zoek naar meer getuigen die wellicht iets hebben gezien.

UPDATE 14.30 uur: Het gebouwtje met de pinautomaat is vrijgegeven door de EOD. De mogelijk explosieve stof is opgeruimd. In verband met het onderzoek naar de ram- en plofkraak doet de politie verder geen mededelingen over de stof. De bewoners van de woningen kunnen weer terug naar huis, en ook de winkeliers en marktkooplieden kunnen weer terug. De hulpdiensten ruimen op en vertrekken.