Clicky


Historicus Cees Fasseur (77) overleden

Historicus Cees Fasseur (77) overleden
13-03-2016 20:29 | Binnenland | auteur ANP

RIJSWIJK - Historicus, jurist en schrijver Cees Fasseur is zondag overleden. Hij is 77 jaar geworden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Fasseur werd vooral bekend door zijn tweedelige biografie over koningin Wilhelmina (1998 en 2001). In 2008 verscheen zijn boek Juliana & Bernhard, Verhaal van een huwelijk. Daarin beschreef hij ook de Greet Hofmans-affaire.

Fasseur studeerde rechten en geschiedenis in Leiden en was daar een aantal jaren docent aan de universiteit. In 1977 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Overzeese Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1986 volgde aan dezelfde universiteit zijn benoeming tot gewoon hoogleraar Geschiedenis van Zuid-Oost Azië, in het bijzonder die van Indonesië. Fasseur werd geboren in Balikpapan, een havenstad op het eiland Borneo.

Naast zijn werk aan de Leidse universiteit werkte hij tevens bij het ministerie van Justitie. In de periode 2002 - 2006 was hij tevens raadsheer bij het gerechtshof Amsterdam.

Juliana

Fasseur schreef een reeks boeken over onder meer het koningshuis en over Indonesië. Aan zijn werken over Juliana en Wilhelmina dankte hij zijn bijnaam 'koninginnenbiograaf'.

Zijn bekendste werk behandelt het huwelijk tussen koningin Juliana en prins Bernhard. Onderdeel daarvan vormt de affaire rond Greet Hofmans, een alternatieve genezeres en handoplegster. Zij was negen jaar lang een vriendin en adviseur van koningin Juliana en was daarbij vaak op paleis Soestdijk. Haar aanwezigheid aan het hof leidde tot een crisis in het koningshuis die bekendstaat als de Greet Hofmans-affaire.

In 2014 verscheen Fasseurs laatste boek met de titel Eigen meester, niemands knecht. Hierin beschreef hij het leven van Pieter Sjoerds Gerbrandy, minister-president in de Tweede Wereldoorlog.