Clicky


1,5 jaar cel geëist voor monstertruckrijder Mario D.

1,5 jaar cel geëist voor monstertruckrijder Mario D.
15-03-2016 11:34 | Binnenland | auteur ANP

ALMELO - Mario D., die op 28 september 2014 in Haaksbergen zijn monstertruck het publiek inreed, krijgt als het aan de aanklager ligt 1,5 jaar cel. Door het drama vielen drie doden en meer dan 24 gewonden. Het ongeluk kostte een bejaarde vrouw, een man en een kind van vijf jaar het leven.

D. was zelf verantwoordelijk voor het ongeluk, concludeert de aanklager. "De parkeerplaats waar de stunt werd gehouden was te klein en hij had niet in de richting van het publiek mogen rijden. Als dit anders was geweest, was dit drama niet gebeurd. Hij bepaalde namelijk, voerde de stunt uit en hij was de professional. Hij heeft grove fouten gemaakt. D. heeft de gevolgen natuurlijk nooit gewild.''

De officier voor justitie vraagt de rechtbank in Almelo ook om D. een verbod van tien jaar op te leggen om als stuntman te werken.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil verder dat de organisator van het fataal afgelopen evenement, stichting Sterevenementen, een voorwaardelijke boete van 25.000 euro krijgt. De vervolging van de stichting is volgens het OM vooral een signaal voor anderen om goed op te letten bij het organiseren van 'gevaarlijke' evenementen. Zowel de chauffeur als de organisator wordt beschuldigd van dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel.

De rechtbank in Almelo behandelt de strafzaak tegen D. en de stichting. Hun advocaten geven er dinsdag ook hun visie op de zaak.

De bestuursrechter oordeelde in oktober vorig jaar dat de gemeente Haaksbergen nooit een vergunning had mogen verlenen voor de show. Ook de aanklager uitte kritiek op de gemeente, die voor het verlenen van een vergunning echter volgens de wet niet kan worden vervolgd.

Anders had dat mogelijk wel gebeurd, liet de officier doorschemeren. Er was volgens hem sprake van een "niet oplettende, gemakzuchtige, letterlijk blind vertrouwende gemeente''.

De enorme gevolgen van het drama werden weer duidelijk toen de rechtbank maandag alle slachtoffers en hun verwondingen opsomde en door de soms hartverscheurende verklaringen van slachtoffers zelf. Velen hebben na ruim anderhalf jaar nog steeds lichamelijke en geestelijke problemen, waardoor hun leven is ontwricht.