Clicky


TSN Thuiszorg failliet verklaard

TSN Thuiszorg failliet verklaard
16-03-2016 12:32 | Financieel | auteur ANP

ALMELO - TSN Thuiszorg, tot voor kort de grootste thuiszorgorganisatie in Nederland, is woensdag formeel failliet verklaard door de rechtbank Overijssel.

Eind november kreeg het bedrijf uitstel van betaling. Het thuiszorgbedrijf had 12.000 medewerkers en ruim 40.000 cliënten. TSN kwam in financiële nood als gevolg van bezuinigingen. Een belangrijk deel van de klanten en medewerkers zijn inmiddels ondergebracht bij andere thuiszorgorganisaties.

De curatoren benadrukken dat de dienstverlening van TSN Thuiszorg de komende zes weken gewoon doorgaat. Het UWV betaalt de salarissen in deze periode. Ook de gesprekken met overnamekandidaten, gemeenten en andere belanghebbenden over een mogelijke doorstart en de toekomst van de medewerkers worden voorlopig doorgezet.

Inmiddels hebben zo'n 4500 werknemers zicht op een nieuwe baan met behoud van arbeidsvoorwaarden bij andere aanbieders van thuishulp. "De bewindvoerders hebben goede hoop dat dit aantal de komende weken nog verder oploopt'', aldus de curatoren.

FNV maakte eerder op de dag bekend dat thuiszorgers van TSN donderdag en begin volgende week op verschillende plaatsen in Nederland het werk neerleggen. Met de staking wil de vakorganisatie de eis kracht bijzetten dat de TSN-medewerkers onder dezelfde arbeidsvoorwaarden kunnen doorwerken voor een andere baas.

Suzanne Kruizinga, voorzitter CNV Zorg & Welzijn, laat weten er "klaar mee te zijn dat medewerkers als een speelbal van de gemeentepolitiek gebruikt worden.'' Dat is volgens haar onacceptabel. "Gemeenten wisten al maanden dat er een faillissement aankwam en nog is in veel plaatsen niet duidelijk wie de thuiszorg gaat bieden. Zij moeten de medewerkers en de hulpbehoevenden nu heel snel duidelijkheid verschaffen'', aldus Kruizinga.

Uitkeringsinstantie UWV hoopt de salarissen van het personeel voor het einde van de maand te kunnen overmaken. Vanaf volgende week houdt de instantie informatiebijeenkomsten voor het personeel.