Clicky


Werknemers Chemours krijgen bloedonderzoek

Werknemers Chemours krijgen bloedonderzoek
23-03-2016 19:50 | Algemeen | auteur ANP

DORDRECHT - Werknemers van teflonproducent Chemours die bij de productie zijn betrokken, kunnen op kosten van de onderneming hun bloed laten testen op giftige stoffen. Dat is woensdag naar buiten gekomen na een overleg tussen vakbond FNV en de directie van het chemiebedrijf.

Aanleiding vormen de recente berichten over werknemers die mogelijk ziek zijn geworden doordat ze jarenlang hebben gewerkt met de giftige stof C8. Daarmee wordt teflon gemaakt, de antiaanbaklaag in pannen.

De zaak wordt al uitgebreid onderzocht door de autoriteiten. Het Openbaar Ministerie, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Inspectie SZW nemen de situatie bij Chemours in Dordrecht onder de loep. In de Verenigde Staten lopen in verband met C8 ook al diverse rechtszaken tegen het bedrijf, dat vorig jaar is afgesplitst van DuPont.

De medewerkers van Chemours die om een onderzoek vragen, krijgen alleen zelf hun eigen uitslagen. De directie in Nederland is nog in overleg met het management in de VS om ook een algemene rapportage over de stand van zaken bij Chemours openbaar te kunnen maken. Chemours heeft in Nederland circa vijfhonderd medewerkers.