Clicky


Eurotunnel moet veerdienst MyFerryLinks in het Kanaal stilleggen

Eurotunnel moet veerdienst MyFerryLinks in het Kanaal stilleggen
07-06-2013 17:53 | Algemeen | auteur de redactie
(Novum) - Het Kanaal oversteken met veerdienst MyFerryLinks is met ingang van vrijdag niet langer mogelijk. De veermaatschappij van het Frans-Britse Eurotunnel moet haar activiteiten staken. De dienst tussen Calais en Dover verstoort volgens de Britse mededingingsautoriteit de concurrentieverhoudingen, wat leidt tot hogere prijzen voor de overtocht van het Kanaal.

Eurotunnel is tevens uitbater van de Kanaaltunnel. Het bedrijf zou door de veerdienst een marktaandeel van meer dan vijftig procent krijgen, zo oordeelde de Britse waakhond. De instantie raadt Eurotunnel aan om twee van zijn drie veerboten te verkopen. Het bedrijf laat in een verklaring weten tegen de beslissing in beroep te gaan.

Eurotunnel kocht de schepen vorig jaar uit de inboedel van de failliete veermaatschappij SeaFrance. Die overname zou volgens de Britse mededingingsautoriteit vooral zijn ingegeven door de angst dat de concurrerende rederij Louis Dreyfus/DFDS de boten zou kopen en de prijs voor een overtocht tussen Calais en Dover zou verlagen.

De Franse regering noemt het besluit van de Britse waakhond donderdag in een schriftelijke reactie 'overdreven'. De veerdienst van Eurotunnel zou volgens transportminister Frédéric Cuvillier de concurrentie in het Kanaal juist bevorderen. Cuvillier verwijst daarbij naar het oordeel van de Franse kartelwaakhond, die de overname door Eurotunnel vorig jaar goedkeurde.

Als de Britse mededingingsautoriteit ook in hoger beroep bepaalt dat MyFerryLink zijn veerdienst moet stilleggen, kost dat mogelijk ruim vijfhonderd mensen hun baan. Transportminister Cuvillier stelde dat de Franse regering er alles aan zal doen om die arbeidsplaatsen te behouden.