Clicky


Franse terreurverdachte werkt niet mee aan snelle uitlevering

Franse terreurverdachte werkt niet mee aan snelle uitlevering
29-03-2016 17:18 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De Franse terreurverdachte (32) die zondag in Rotterdam werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag, werkt niet mee aan zijn snelle uitlevering naar Frankrijk. Volgens het Openbaar Ministerie betekent dit dat de rechtbank binnen negentig dagen moet beslissen of de vermeende terrorist wordt uitgeleverd.

Frankrijk had Nederland om zijn aanhouding gevraagd. De Fransman was naar voren gekomen in een terrorisme-onderzoek. Volgens Franse media gaat het om Anis B.

Hij zou een kompaan zijn van de onlangs gearresteerde terreurverdachte Reda Kriket. Kriket (34) is de man die donderdag in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt is opgepakt. Na zijn arrestatie en een huiszoeking in zijn woning in Argenteuil, meldden de Franse autoriteiten dat hij al heel ver was met het voorbereiden van een aanslag.

De terreurverdachte is dinsdagmiddag voorgeleid aan de aanklager in Amsterdam. Deze officier van justitie heeft hem ook beperkingen opgelegd. Dat betekent dat de Fransman alleen contact met zijn advocaat mag hebben en niet met de buitenwereld. Dit om te voorkomen dat hij het onderzoek dat loopt, kan verstoren.

Volgens het OM zal de terreurverdachte binnen zestig dagen op een openbare zitting bij de rechtbank in Amsterdam verschijnen. Twee weken daarna beslist de rechtbank of hij aan de Fransen mag worden overgedragen.

Naast B. werden zondag nog drie andere verdachten uit Algerije (43, 47 en 35) in Rotterdam aangehouden. Aan de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat in Rotterdam-West werden woningen doorzocht waar de verdachten verbleven. Daar zijn telefoons, sim-kaarten, gegevensdragers, munitie, geld en drugs in beslag genomen. Het OM besluit woensdag of deze drie "terrorismeverdachten'' worden voorgeleid.

Zowel het OM als terrorismecoördinator Dick Schoof lieten eerder al weten dat er vooralsnog geen aanwijzing is dat de terrorismeverdachten een aanslag in Nederland planden.