Clicky


België zet kilometerheffing per 1 april gewoon door

België zet kilometerheffing per 1 april gewoon door
30-03-2016 11:48 | België | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - België zet zijn plannen om de kilometerheffing voor vrachtwagens op vrijdag 1 april aanstaande te starten gewoon door. Dat is zojuist bekendgemaakt op een persconferentie van ViaPass.

Onder meer TLN had bezwaar gemaakt tegen de nu snel naderende kilometerheffing. Volgens TLN zijn de transportondernemers van goede wil, maar worden zij geconfronteerd met problemen veroorzaakt door een gebrekkige organisatie aan de Belgische kant. 

TLN somde 14 dagen geleden een lijstje met problemen op waarmee transporteurs te maken hebben:

  • oplopende levertijd van bestelde tolkastjes, bedrijven die al drie weken wachten en nog niets hebben ontvangen
  • tolkastjes die uitvallen tijdens het rijden of na levering 'onbruikbaar' zijn
  • de geregistreerde gewichten van auto's klopt regelmatig niet, dit heeft invloed op het bedrag dat bedrijven aan tol moeten betalen.
  • plaatsbepaling van de tolkastjes verloopt niet foutloos.

Bovendien krijgt ieder bedrijf per vrachtwagen drie bevestigingsmails, dus een bedrijf met 800 auto's die geregistreerd moeten worden, krijgt maar liefst 2400 e-mails. Dat kunnen uitsluitend bevestigingen zijn, maar ook afwijkingen of aanvullende vragen over de te registreren voertuigen. Als een bedrijf één e-mail mist, is de registratie niet volledig en kan het bedrijf niet de tol registreren. TLN heeft deze en andere problemen al vaak aangekaart bij de Belgische overheid. Helaas tot op heden maar met beperkte verbeteringen als gevolg.

ViaPass heeft woensdag aangegevens tijdens de persconferentie om gewoon vanaf vrijdag 1 april met de controle en handhaving te starten en dat er geen uitstel zal komen. "Iedereen moet maar op orde zijn", klonk het.