Clicky


TLN naar rechter als België 'doof' blijft voor uitstel handhaving

TLN naar rechter als België 'doof' blijft voor uitstel handhaving
01-04-2016 11:39 | België | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - Vandaag is in België de kilometerheffing voor vrachtwagens gestart. Het zal u niet ontgaan zijn dat dit niet geheel vlekkeloos is verlopen. TLN: "Organisatorisch is het een puinhoop. De verantwoordelijke Belgische instanties ViaPass en Satellic hebben hun zaken bij lange na niet op orde. Nederlandse transporteurs ondervinden grote leverings- en technische problemen met de tolkastjes."

"Het is voor een groot aantal vervoerders onmogelijk om op tijd aan hun verplichtingen te voldoen. TLN heeft eerder aangeven te vrezen voor een puinhoop. Helaas is dit zwarte scenario nu realiteit: niet werkende kastjes, niet geleverde kastjes en lege uitgiftepunten. Transportbedrijven dreigen op te draaien voor boetes, doordat het systeem overtredingen wel gaat registreren."

TLN heeft deze en andere problemen al talloze keren aangekaart bij de Belgische overheid. "Helaas blijft men volharden en volhouden dat er geen problemen zijn met de werking en levering van de systemen en kastjes. Inmiddels hebben ook transportorganisaties in België, Frankrijk, Duitsland en de Europese koepelorganisatie IRU opgeroepen tot uitstel totdat alle problemen zijn opgelost. Dat is destijds ook gebeurd met de Maut, de Duitse kilometerheffing. TLN heeft haar hartekreet inmiddels aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu overgebracht."

Gezien de chaotische toestanden roept TLN de Belgische instanties dan ook nogmaals op om de handhaving van de tolheffing tot nader order uit te stellen.

"Het is onbehoorlijk dat goedwillende transportondernemers opdraaien voor de gevolgen van wanprestaties door organisaties die in opdracht werken van de Belgische overheden. Mochten de Belgische instanties doof blijven voor deze noodsignalen, dan bekijkt TLN de mogelijkheden om juridische stappen te ondernemen. Gezien de enorme lijst aan klachten is TLN vol vertrouwen dat een Belgische rechter de instanties wel tot inkeer zal brengen."