Clicky


Belgische politie gaat ingrijpen in Belgische wegblokkades

Belgische politie gaat ingrijpen in Belgische wegblokkades
06-04-2016 16:47 | België | auteur ANP

BRUSSEL - De wilde acties van de vrachtwagenchauffeurs die Belgische wegen blokkeren zijn onaanvaardbaar. De federale politie gaat de blokkades opheffen. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon woensdagmiddag op een persconferentie in Brussel. De "crisis'' is naar federaal niveau getrokken, in nauw overleg met de regionale Waalse autoriteiten.

Wel wordt de chauffeurs sinds 16.00 uur eerst verzocht te vertrekken. Als dit niets oplevert gaat de politie de doorgang vrijmaken, waarbij takelwagens paraat staan. Intrekking van het rijbewijs voor vijftien dagen is mogelijk, evenals inbeslagname en gerechtelijke stappen.

De chauffeurs protesteren tegen de kilometerheffing die op 1 april inging. Zij blokkeren sindsdien vooral wegen, bedrijventerreinen en andere strategische plaatsen in Wallonië. De truckers willen vrijstelling van de heffing voor bepaalde wegen.

Supermarkten en benzinestations hebben al aan de bel getrokken over bevoorradingsproblemen. De blokkades brengen ook de bevoorrading van de hulpdiensten, de luchthavens, ziekenhuizen en de economische activiteiten in het hele land in het gedrang, aldus het crisiscentrum. Vanwege dit ,,grote risico voor de veiligheid van de bevolking en het socio-economisch leven'', is sinds 12:30 uur "federaal crisisbeheer'' van kracht.

Het gaat om "wilde'' acties die geen steun hebben van transportfederaties. De sector heeft beloofd tot 14 april geen acties te voeren. Dan staat weer overleg gepland tussen transportorganisaties en de Waalse regering.