Clicky


Brussel: zwarte lijst met belastingparadijzen

Brussel: zwarte lijst met belastingparadijzen
07-04-2016 14:02 | Financieel | auteur ANP

BRUSSEL - Een Europese zwarte lijst met belastingparadijzen is hoog nodig in de strijd tegen belastingontwijking. Dat zei EU-commissaris Pierre Moscovici (Belasting) donderdag naar aanleiding van de ‘Panama Papers’.

Moscovici noemde de onthullingen over onder anderen hooggeplaatste politici die hun vermogen stallen in belastingparadijzen "een absoluut schandaal, onethisch en schokkend.’’

De lijst met belastingparadijzen die geen informatie over belastingkwesties willen geven moet binnen zes maanden zijn opgesteld. Bij gebrek aan medewerking zal Brussel niet aarzelen sancties op te leggen, aldus de EU-commissaris.

Panama wilde eerder geen constructieve dialoog met de EU aangaan over het bestrijden van dubieuze belastingconstructies, aldus Moscovici. Hij riep het land op dat wel te gaan doen.

Brussel stelde vorig jaar al een zwarte lijst van dertig fiscale paradijzen samen op basis van gegevens van de lidstaten, maar die was volgens critici onvolledig en weinig actueel.

Het Europees Parlement bespreekt de kwestie volgende week tijdens zijn vergadering in Straatsburg. Enkele fracties zijn voorstander van het creëren van een speciale onderzoekscommissie.

"De schaal van het lek toont aan dat de Europese Unie eindelijk serieus actie moet ondernemen tegen belastingontwijking en -ontduiking’’, aldus voorzitter van de sociaal-democratische fractie Gianni Pitella.

"Het lijkt erop dat Europese instituties en overheden hebben gefaald in hun plicht om de wet te handhaven’’, aldus de de fractie van de Groenen.