Clicky


'Parlementaire hoorzitting om Panama Papers'

'Parlementaire hoorzitting om Panama Papers'
10-04-2016 23:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - PvdA, SP en GroenLinks willen meer weten over belastingconstructies die via Nederland lopen. De partijen kijken na de recente onthullingen in de Panama Papers of er een parlementaire hoorzitting kan worden gehouden om betrokkenen snel en desnoods onder ede te kunnen horen.

D66, ChristenUnie, de Partij voor de Dieren, Groep Kuzu/Öztürk en Norbert Klein (fractie Klein) laten zondag weten dat ze ook voor zijn. Met PvdA, SP en GroenLinks hebben deze partijen in de Tweede Kamer 77 zetels, een kleine meerderheid. Het zou voor het eerst zijn dat er een parlementaire hoorzitting wordt gehouden.

De parlementaire ondervraging is een nieuw instrument waarmee de Kamerleden informatie kunnen krijgen. Een commissie onder leiding van SP-Kamerlid Ronald van Raak stelde eerder dit jaar voor om er vijf jaar ervaring mee op te gaan doen. De drie partijen bekijken deze optie, omdat bij eerdere hoorzittingen over bijvoorbeeld brievenbusmaatschappijen en belastingconstructies van multinationals verschillende personen die waren uitgenodigd, niet kwamen opdagen.

Mini-enquête

De Kamerleden Ed Groot (PvdA), Arnold Merkies (SP) en Rik Grashoff (GroenLinks) geven zondag aan dat zij zo nodig via een parlementaire mini-enquête "dieper inzicht willen krijgen in aard en omvang van internationale fiscale constructies". Ook willen ze te weten komen of de Belastingdienst in staat is effectief op te treden tegen internationale belastingfraude en belastingontwijking. De drie partijen willen onder meer het aan de Amsterdamse Zuidas gevestigde belastingadvies- en trustkantoor Infintax horen dat opdook in de Panama Papers. Ook de fiscale constructies die gebruikt worden door multinational als Ikea, Starbucks en Google, willen ze aan de orde laten komen.

"Een goed initiatief van de SP en andere partijen. Laten we niet alleen belastingontwijking onderzoeken, maar ook belastingontduiking. Het lijkt erop dat veel dingen die nu al verboden zijn, niet worden gehandhaafd door het kabinet. Heeft de belastingdienst te weinig capaciteit om dit te vervolgen? Of is er een ander probleem?", vindt Wouter Koolmees (D66).