Clicky


Migranten blokkeren elke nacht toegang haven van Calais met boomstammen

Migranten blokkeren elke nacht toegang haven van Calais met boomstammen [+foto's]
20-04-2016 10:03 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

CALAIS(F) - Het leek al een tijdje rustig te zijn in Calais maar schijn bedriegt. De Franse krant La Voix du Nord meldt vandaag dat migranten in Calais al wekenlang elke avond de toegang voor het vrachtverkeer tot de haven blokkeren. De politie zegt tegen de krant dat ze met de handen in het haar zitten.

Al drie weken lang worden elke avond door migranten boomstammen en takken gegooid op de kruising van onder meer de A16. Ook in de nacht van zondag op maandag was het weer raak. Rond 02:00 uur 's nachts werd de A16 geblokkeerd voor vrachtwagens.

De migranten werken elke nacht volgens dezelfde procedure en kunnen blijkbaar ongehinderd hun gang gaan ondanks de aanwezigheid van grote getalen politieagenten.

Volgens de politie is er geen kruid gewassen tegen de vele migranten. "Ze klagen over gebrek aan mankracht maar vooral materieel", aldus een woordvoerder van de politievakbond UNSA-Police. "Er wordt traangas gebruikt maar zodra men daarmee stopt slaan de migranten weer toe. Daarnaast wordt er niemand gearresteerd omdat het detentiecentrum gewoonweg vol is."

Ook de economisch betrokkenen van de haven van Calais zijn woedend en hebben al meerdere malen gewaarschuwd voor deze extreme situaties. "Jean-Marc Puissesseau, directeur van de haven van Calais en Boulogne-sur-Mer zegt dat hij woedend is over deze "absurde situatie". "De haven als zodanig is waterdicht. Echter de toegang tot de haven is zo lek als een mandje. In december hebben wij al een voorstel gedaan tot een bypass veiligheidsplan. Het is zaak dat er snel iets gebeurd omdat deze blokkades elke nacht worden herhaald en de veiligheid van de weggebruikers in gevaar is."

Volgens de havendirecteur is de enige oplossing de "volledige ontmanteling van 'de jungle'".

"Daarnaast dienen mensen die zijn opgepakt direct voor een rechter te verschijnen en extreem hoge straffen te krijgen", aldus de havendirecteur.

Klik hier of hier voor een foto!