Clicky


Zorgen om inburgering

Zorgen om inburgering
20-04-2016 23:58 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het tegenvallende aantal nieuwkomers dat het inburgeringsexamen haalt, is aanleiding tot onderzoek. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Hij wil in elk geval dat de eisen aan de aanbieders van inburgeringlessen al worden opgeschroefd.

Hij informeerde de Kamer over de nieuwkomers die in de jaren 2013, 2014 en 2015 inburgeringsplichtig zijn geworden. Van de 53.000 nieuwkomers moeten er nog 47.000 voldoen aan de inburgeringsplicht, schrijft Asscher. "Nieuwkomers uit 2014 en 2015 hebben nog respectievelijk 2 en 1 jaar om aan hun inburgeringsplicht te voldoen , maar voor de nieuwkomers uit 2013 is de inburgeringstermijn van 3 jaar inmiddels bijna of helemaal verstreken.''

Van de nieuwkomers uit het eerste kwartaal van 2013, de groep waarvan de inburgeringstermijn dus in het eerste kwartaal van dit jaar is verlopen, was op 1 april de helft nog niet voor het inburgeringsexamen geslaagd.

De zorgen van de minister worden gedeeld door partijen in de Tweede Kamer. Malik Azmani van de VVD noemt de cijfers "schrikbarend''. Hij verwacht dat de minister gaat kijken naar consequenties voor mensen die verwijtbaar niet inburgeren. Het gaat dan om consequenties voor hun eventuele bijstandsuitkering of voor een tijdelijk verblijfsrecht, dat dan niet verlengd zou moeten worden.

Pieter Heerma van het CDA vindt ook dat er nu een stevige stok achter de deur moet komen en dat mensen die door hun eigen schuld niet inburgeren, hier niet langer mogen blijven.

Ahmed Marcouch van de PvdA spreekt van "alarmerende cijfers''. "Wat de PvdA betreft worden nieuwkomers actiever begeleid en wordt de inburgering niet alleen een soort theorie-examen voor het Nederlanderschap, maar worden nieuwkomers werkelijk ondergedompeld in onze waarden en verworvenheden."

"Als Asscher nu niet echt actie onderneemt , loopt Nederland over een aantal jaar aan tegen een integratieramp inclusief een bijstandsexplosie'', zegt Sjoerd Sjoerdsma van D66.

VluchtelingenWerk Nederland is niet verbaasd over slechte resultaten, omdat de wet na drie jaar nog niet is geëvalueerd. . "We hopen dat er nu snel een evaluatie komt en een onderzoek naar de knelpunten'', aldus een woordvoerder.