Clicky


CDA uit zorgen over gevolgen staking Belgische binnenvaatschippers

CDA uit zorgen over gevolgen staking Belgische binnenvaatschippers
18-04-2013 10:40 | Algemeen | auteur de redactie
DEN HAAG - Sander de Rouwe(CDA) heeft tijdens het vragenuurtje zijn zorgen geuit over de gevolgen van de binnenvaartstakingen in België voor Nederlandse schippers. Op dit moment worden er in België op diverse plekken vaarwegen belemmerd door boze schippers. Nederlandse schippers wordt gezegd België te verlaten zonder lading.

Ook worden ondernemers gedwongen in België tegen de kant te blijven. Sommige Nederlandse schippers hebben uit voorzorg hun vrouw en kinderen van boord laten halen. Ook zijn er verzekeraars die schippers alvast laten weten dat ze eventuele schade niet zullen betalen.

De Rouwe wilde graag van staatssecretaris Mansfeld weten of de Nederlandse regering al contact heeft opgenomen met de Belgische regering om aan de acties een eind te maken. Het CDA wil ook dat binnenvaartondernemers vanuit Europa geholpen worden door de crisis aan te melden bij de EU. Hierdoor wordt het mogelijk verbeteringen te realiseren, zoals het reactiveren van de "oud voor nieuw"-regeling en andere capaciteitsmaatregelen.

Staatssecretaris Mansveld gaf op vragen van het CDA aan de blokkades op de voet te volgen en hierover al contact te hebben met haar Vlaamse collega. De staatssecretaris plant nog geen specifieke steunmaatregelen voor de Nederlandse schippers. Dat wordt volgens haar eerst aan de branche zelf overgelaten, ook aan de verladers en financiers. Het CDA vindt dit te passief en roept het kabinet op om niet verder af te wachten, maar zelf het initiatief te nemen om gezamenlijk met oplossingen te komen.