Clicky


Koning Willem-Alexanderkanaal feestelijk geopend

Koning Willem-Alexanderkanaal feestelijk geopend
10-06-2013 16:35 | Algemeen | auteur de redactie
Het Koning Willem-Alexanderkanaal, onderdeel van de herstelde vaarverbinding tussen Erica en Ter Apel, is zaterdag 8 juni 2013 op spectaculaire wijze geopend. De Drentse gedeputeerden Henk Brink en Rein Munniksma, burgemeester Cees Bijl en Nynke Houwing, wethouder van Emmen, burgemeester Baukje Galama van Stadskanaal en gedeputeerde Henk Staghouwer van Groningen mochten onder begeleiding van veel 'muzikaal geweld' de sluisdeuren openen. Onder belangstelling van veel publiek werden de bestuurders en genodigden voorafgaand aan de opening met een boottocht tussen de twee nieuwe sluizen getrakteerd op verschillende culturele voorstellingen door lokale verenigingen en een fototentoonstelling van Noorderlicht.


Na vijf jaar is de nieuwe vaarverbinding tussen Erica en Ter Apel klaar. Deze verbinding, de Veenvaart, is hiermee klaar voor de toekomst. De Veenvaart is de routenaam voor acht oude scheepvaartkanalen en twee nieuwe kanaaltrajecten. Een van de twee nieuwe kanaaltrajecten is het Koning Willem-Alexanderkanaal. Het kanaal voert dwars door het Oosterbos en over de Hondsrug.

Met deze Veenvaart is een nieuwe vaarverbinding tussen Nederland en Duitsland ontstaan en kan er een rondje Drenthe worden gevaren. De nieuwe route voert door de Drentse en Groningse Veenkoloniën. Hier hebben landschap, natuur en cultuur zich door de eeuwen heen gevormd: van ijstijd tot nu. Een kanaal met een verhaal!